FASS logotyp
Receptbelagd

Peka på symbolerna och beteckningarna till vänster för en förklaring.

Kontakt

Sök apotek med läkemedlet i lager

Sök lagerstatus

PreHevbri

Valneva

Injektionsvätska, suspension 10 mikrog
(Suspension: Klar, färglös med en fin vit bottensats.)

Vaccin mot Hepatit B

ATC-kod: J07BC01
Utbytbarhet: Ej utbytbar
Läkemedel från Valneva omfattas av Läkemedelsförsäkringen.
  • Vad är en FASS-text?

Fass-text

FASS-text: Denna text är avsedd för vårdpersonal.

Texten är baserad på produktresumé: 2023-12-21. Ytterligare information om detta läkemedel finns på Europeiska läkemedelsmyndighetens webbplats http://www.ema.europa.eu.

Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Hälso- och sjukvårdspersonal uppmanas att rapportera varje misstänkt biverkning. Se avsnitt Biverkningar om hur man rapporterar biverkningar.

Indikationer

PreHevbri är avsett för aktiv immunisering mot infektion som orsakas av alla kända subtyper av hepatit B-virus hos vuxna.


Det kan förväntas att hepatit D också förebyggs av immunisering med PreHevbri, eftersom hepatit D (orsakas av delta-agens) inte uppstår i frånvaro av infektion med hepatit B.


Användning av PreHevbri ska ske i enlighet med officiella rekommendationer.

Kontraindikationer

Överkänslighet mot den aktiva substansen eller mot något hjälpämne som anges i avsnitt Innehåll.


Tidigare allvarlig allergisk reaktion, t.ex. anafylaxi, efter en tidigare dos med ett hepatit B-vaccin.

Dosering

Dosering


Vaccinationsschema

Vaccinationsschemat består av 3 doser (1 ml vardera) som ges enligt följande schema: första dosen vid valt datum, andra dosen 1 månad efter första dosen, tredje dosen 6 månader efter första dosen.


Boosterdos

Behovet av en boosterdos har inte fastställts. Inga data finns tillgängliga.


Äldre population

Ingen dosjustering krävs för äldre personer som är 65 år eller äldre (se avsnitt Farmakodynamik).


Pediatrisk population

Säkerhet och effekt för PreHevbri för barn har ännu inte fastställts. Begränsade data finns tillgängliga.


Administreringssätt

PreHevbri ska injiceras intramuskulärt (im) i deltoideusregionen.

Injicera inte intravaskulärt, subkutant eller intradermalt.


Anvisningar om hantering av läkemedlet före administrering finns i avsnitt Hållbarhet, förvaring och hantering.

Varningar och försiktighet

Spårbarhet

För att underlätta spårbarhet av biologiska läkemedel ska läkemedlets namn och tillverkningssatsnummer dokumenteras.


Liksom för alla vacciner för injektion måste lämplig medicinsk behandling och övervakning finnas tillgänglig för att hantera eventuella anafylaktiska reaktioner efter administrering av vaccinet.


Vaccinationen ska skjutas upp vid akut allvarlig febersjukdom eller akut infektion. Vid förekomst av mindre infektion och/eller låggradig feber ska vaccinationen inte skjutas upp.


Synkope (svimning) kan inträffa efter eller t.o.m. före alla vaccinationer i form av en psykogen reaktion på injektionen med nål. Under återhämtningen kan detta åtföljas av flera neurologiska symtom såsom övergående synrubbning, parastesi och tonisk-kloniska rörelser i extremiteterna. Det är viktigt att rutiner finns på plats för att undvika skador.


Hepatit B har en lång inkubationstid. PreHevbri förebygger eventuellt inte hepatit B-infektion hos personer som har en oupptäckt hepatit B-infektion vid tiden för vaccinationen.


Liksom för alla vacciner finns risken att inte alla vaccinerade får en skyddande immunrespons.


Vaccinet skyddar inte mot infektion som orsakas av andra agens såsom hepatit A, hepatit C och hepatit E eller andra patogener som kan infektera levern.


Trombocytopeni och koagulationsrubbningar

Liksom för andra intramuskulära injektioner ska vaccinet ges med försiktighet till personer som behandlas med antikoagulantia eller som har trombocytopeni eller någon koagulationssjukdom (såsom hemofili), eftersom blödning eller blåmärken kan uppstå efter intramuskulär administrering till dessa personer.


Nedsatt immunförsvar

Personer med nedsatt immunförsvar kan ha nedsatt immunrespons mot PreHevbri. Det finns begränsade uppgifter om populationen med nedsatt immunförsvar. Vikt bör läggas vid att säkerställa bevarandet av en skyddande antikroppsnivå enligt definitionerna i nationella rekommendationer och riktlinjer.


Patienter med kronisk leversjukdom eller med hiv-infektion eller bärare av hepatit C bör inte uteslutas från vaccination mot hepatit B. Vaccinet kan rekommenderas eftersom dessa patienter kan ha en svår hepatit B-infektion: vaccination med PreHevbri bör därför övervägas från fall till fall av läkaren.


Hepatit B-ytantigen (HBsAg) från hepatit B-vacciner har tillfälligt spårats i blodprov efter vaccination. Detektion av HBsAg i serum får inte ha ett diagnostiskt värde inom 28 dagar efter administrering av PreHevbri.


Nedsatt njurfunktion

Pre-hemodialys- och hemodialyspatienter riskerar att exponeras för hepatit B-virus och löper en högre risk att bli kroniskt infekterade. Uppmärksamhet bör fästas vid att se till att en skyddande antikroppsnivå uppnås och upprätthålls i enlighet med nationella rekommendationer och riktlinjer.


Hjälpämnen med känd effekt


Natrium

Detta läkemedel innehåller mindre än 1 mmol natrium (23 mg) per dos, dvs. är näst intill ”natriumfritt”.


Kalium

Detta läkemedel innehåller mindre än 1 mmol kalium (39 mg) per dos, dvs. är näst intill ”kaliumfritt”.

Interaktioner

Inga interaktionsstudier har utförts.


Det finns inga uppgifter om samtidig administrering av PreHevbri med andra vacciner. Samtidig användning av PreHevbri med andra vacciner rekommenderas inte.


När PreHevbri måste administreras samtidigt med immunglobulin ska dessa ges med olika sprutor på separata injektionsställen.

Graviditet 

Det finns inga uppgifter från användning av vaccinet på gravida kvinnor.

Djurstudier visar inga direkta eller indirekta skadliga reproduktionstoxikologiska effekter (se avsnitt Prekliniska uppgifter).

Vaccination ska endast utföras under graviditet om nytta/riskförhållandet på individnivå överväger de möjliga riskerna för fostret.



Amning 

Det är inte känt om PreHevbri utsöndras i bröstmjölk.

En risk för det ammade barnet kan inte uteslutas.

Ett beslut måste tas om amningen ska avbrytas eller om vaccinationen med PreHevbri bör avstås från, med hänsyn tagen till amningens nytta för barnet mot vaccinationens nytta för modern.

Fertilitet

Det finns inga data om fertilitet hos människa vid användning av PreHevbri.

Djurstudier visar inga direkta eller indirekta skadliga reproduktionstoxikologiska effekter (se avsnitt Prekliniska uppgifter).

Trafik

PreHevbri har ingen eller försumbar effekt på förmågan att framföra fordon och använda maskiner. Vissa av de effekter som nämns i avsnitt Biverkningar (t.ex. trötthet, huvudvärk, yrsel) kan dock tillfälligt påverka förmågan att framföra fordon eller använda maskiner.

Biverkningar

Sammanfattning av säkerhetsprofilen

Den kliniska säkerhetsprofilen för PreHevbri baseras på två kontrollerade kliniska fas 3-studier (Sci-B-Vac-001 och Sci-B-Vac-002) i vilka 2 920 vuxna fick minst en dos PreHevbri.


Lokala och systemiska reaktioner efter injektion övervakades med hjälp av dagbokskort under 7 dagar med början på dagen för varje vaccination (biverkningar).

De vanligaste lokala reaktionerna var smärta på injektionsstället (72,2 procent), ömhet (71,2 procent) och lokal pruritus/klåda (12,2 procent). De vanligaste systemiska reaktionerna var myalgi (41,7 procent), trötthet (37,5 procent) och huvudvärk (36,3 procent).


Frekvensen och svårighetsgraden av biverkningarna minskade allmänt eller var fortsatt likartade efter flera på varandra följande vaccinationer.


Sammanfattning av biverkningar i tabellform

Informationen i tabellen nedan har tagits från data från de två huvudstudierna och omfattar bådebiverkningar som rapporterats i studier ochspontant rapporterade biverkningar.


Frekvensen av biverkningar anges enligt följande:

Mycket vanliga: (≥ 1/10)

Vanliga: (≥ 1/100, < 1/10)

Mindre vanliga: (≥ 1/1000, < 1/100)

Sällsynta: (≥ 1/10 000, < 1/1000)

Mycket sällsynta: (< 1/10 000)


Inom varje frekvensgrupp presenteras biverkningarna i ordningsföljd efter minskande svårighetsgrad.


Tabell 1:          Biverkningar per organsystem och frekvens

Organsystemklass

Biverkning

Frekvens

Blodet och lymfsystemet

Lymfadenopati

Mindre vanliga

Magtarmkanalen

Diarré1, illamående/kräkningar1

Vanliga

Buksmärta

Vanliga

Allmänna symtom och/eller symtom vid administreringsstället

Smärta vid injektionsstället1, ömhet vid injektionsstället1, klåda vid injektionsstället1, trötthet1

Mycket vanliga

Svullnad vid injektionsstället1, rodnad vid

injektionsstället1

Vanliga

Blåmärke vid injektionsstället

Vanliga

Feber1

Vanliga

Centrala och perifera nervsystemet

Huvudvärk1

Mycket vanliga

Yrsel

Vanliga

Muskuloskeletala systemet och bindväv

Myalgi1

Mycket vanliga

Artralgi

Vanliga

Hud och subkutan vävnad

Urtikaria, pruritus

Mindre vanliga

Hudutslag

Vanliga

Blodkärl

Blodvallningar

Mindre vanliga

1 Lokala och systemiska biverkningar insamlade med hjälp av dagbokskort. Biverkningar som samlats in på dagbokskorten inkluderade lokala (smärta, ömhet, erytem/rodnad, pruritus/klåda och ödem/svullnad) och systemiska (illamående/kräkningar, diarré, huvudvärk, feber, trötthet och myalgi) biverkningar.


Ytterligare information hos särskilda populationer

Säkerhetsuppgifter är begränsade för vuxna med nedsatt immunförsvar, för vuxna som tidigare vaccinerats för hepatit B och för vuxna med kronisk njursvikt, inräknat patienter som genomgår hemodialys.



Rapportering av misstänkta biverkningar

Det är viktigt att rapportera misstänkta biverkningar efter att läkemedlet godkänts. Det gör det möjligt att kontinuerligt övervaka läkemedlets nytta-riskförhållande. Hälso- och sjukvårdspersonal uppmanas att rapportera varje misstänkt biverkning till Läkemedelsverket, men alla kan rapportera misstänkta biverkningar till Läkemedelsverket, www.lakemedelsverket.se. Postadress

Läkemedelsverket
Box 26
751 03 Uppsala

Överdosering

Inga fall av överdosering har rapporterats.

Farmakodynamik

Verkningsmekanism

PreHevbri innehåller den fullständiga antigena sammansättningen av hepatit B-virusets ytantigen, inklusive de små (S), mellanstora (pre-S2) och stora (pre-S1) hepatit B-ytantigenerna i en virusliknande partikelstruktur, och ger immunitet mot alla kända subtyper av hepatit B-virusinfektion genom att stimulera ett specifikt immunsvar, uppmätt som induktion av anti-HBs-antikroppar på en nivå ≥ 10 mIE/ml.


Klinisk immunogenitet

Immunogeniteten hos PreHevbri utvärderades i jämförelse med ett licensierat hepatit B-vaccin (Engerix-B) i två randomiserade, aktivt kontrollerade, dubbelblindade, kliniska fas 3-multicenterstudier på vuxna. PreHevbri och Engerix-B gavs som en 3-dosregim vid 0, 1 och 6 månader.


Studie Sci-B-Vac-001 hos vuxna ≥ 18 år

Det primära effektmåttet för immunogeniteten i studien var seroprotektionsfrekvensen (SPR), definierad som procentandelen patienter med anti-HBs nivåer på ≥ 10 mIE/ml. De två koprimära analyserna, testade hierarkiskt, var: (1) icke-underlägsenhet för PreHevbri jämfört med Engerix B vid dag 196, 4 veckor efter att den tredje dosen gavs till alla vuxna i åldern ≥ 18 år och (2) överlägsenhet för PreHevbri jämfört med Engerix-B hos patienter ≥ 45 år vid dag 196.


Icke-underlägsenhet uppfylldes om den lägre gränsen av det 95-procentiga konfidensintervallet (KI) för skillnaden i SPR (PreHevbri minus Engerix B) var större än -5 procent. Överlägsenhet uppfylldes om den lägre gränsen av det 95-procentiga konfidensintervallet för skillnaden i SPR (PreHevbri minus Engerix B) var större än 0 procent.


Studien uppfyllde båda de co-primära effektmåtten. SPR hos patienter ≥ 18 år i PreHevbri-gruppen var icke-underlägsen Engerix B-gruppen vid studiedag 196 (91,4 procent mot 76,5 procent) och SPR hos patienter ≥ 45 år var överlägsen Engerix B-gruppen vid studiedag 196 (89,4 procent mot 73,1 procent). Högre SPR- och anti-HBs-titrar (GMC, geometrisk medelkoncentration) noterades för PreHevbri jämfört med Engerix-B vid samtliga tidpunkter (tabell 2), med de högsta titrarna dag 196 (1 424,52 mIE/ml mot 235,43 mIE/ml) och persistenta titrar dag 336 (546,79 mIE/ml mot 83,48 mIE/ml). Resultaten var konsekventa för alla viktiga undergrupper baserat på ålder, kön, diabetesstatus, BMI, daglig alkoholkonsumtion och rökstatus, där alla lägre gränser av det 95-procentiga KI för skillnaden i SPR låg över den förinställda marginalen för icke-underlägsenhet och överlägsenhet (tabell 2).


Tabell 2:     Seroprotektionsfrekvens (SPR) och geometrisk medelkoncentration (GMC) av anti-HBs-titrar av PreHevbri och engerix B vid dag 196

Studiepopulation och undergrupper

PreHevbri

engerix B

Skillnad i SPR

(PreHevbri –

engerix B)

N

SPR

(95 % KI)

GMC (mIE/ml)

N

SPR

(95 % KI)

GMC (mIE/ml)

Skillnad

(95 % KI)

Vuxna (ålder 18+)

718

91,36 %

(89,07, 93,32)

1424,52

723

76,49 %

(73,22, 79,53)

235,43

14,88 %

(11,18, 18,63)

Ålder 18–44

125

99,20 %

(95,62, 99,98)

4550,39

135

91,11 %

(84,99, 95,32)

727,67

8,09 %

(3,40, 14,22)

Ålder 45–64

325

94,77 %

(91,76, 96,92)

1558,30

322

80,12 %

(75,34, 84,34)

274,80

14,65 %

(9,75, 19,81)

Ålder 65+

268

83,58

(78,59, 87,81)

414,24

266

64,66 %

(58,59, 70,40)

64,31

18,92 %

(11,60, 26,14)

Diabetes (ålder 18+)

54

83,33 %

(70,71, 92,08)

448,89

60

58,33 %

(44,88, 70,93)

73,68

25,00 %

(8,37, 40,36)

BMI > 30 kg/m2

(ålder 18+)

269

89,22 %

(84,89, 92,66)

1005,16

254

68,11 %

(61,99, 73,80)

131,35

21,11 %

(14,29, 27,97)

N = antal patienter utvärderade i per-protokollset; SPR = seroprotektionsfrekvens definierad som anti-HBs-titrar ≥ 10 mIE/ml i serum; GMC = geometrisk medelkoncentration (justerad)


Registreringen av patienter i Sci-B-Vac-001 för att antingen få PreHevbri eller Engerix B stratifierades efter tre åldersgrupper: ålder 18–44 år (n=125 mot n=135 patienter), ålder 45–64 år (n=325 mot n=322) och ålder 65+ (n=268 mot n=266). PreHevbri uppnådde högre seroprotektionsfrekvenser i var och en av dessa grupper på dag 196, fyra veckor efter den tredje dosen (ålder 18–44: 99,2 procent mot 91,1 procent; ålder 45–64: 94,8 procent mot 80,1 procent; ålder 65+: 83,6 procent mot 64,7 procent).


Studie Sci-B-Vac-002 hos vuxna i åldern 18–45 år

Det primära effektmåttet i studien var att jämföra tre lots (partier) av PreHevbri och Engerix-B för immunsvaret efter att mäta GMC av anti-HBs. Uppgifterna från de tre partierna slogs samman (poolades) för att visa att SPR på studiedag 196, 4 veckor efter att 3-dosregimen med PreHevbri slutfördes, var icke-underlägset Engerix-B. Icke-underlägsenhet för PreHevbri jämfört med Engerix B baserades på skillnaden i SPR och den lägre gränsen av det 2-sidiga 95-procentiga KI, med hjälp av den förinställda marginalen på -5 procent.


GMC av anti-HBs-titrar i PreHevbri-grupperna var konsekvent i alla tre partierna och högre än Engerix B vid alla tidpunkter, även vid toppen vid undersökningsdag 196 (lot A: 5 979,5 mIE/ml; lot B: 4 855,3 mIE/ml; lot C: 5 553,2 mIE/ml mot 1 526,3 mIE/ml). SPR i den poolade PreHevbri-gruppen var också högre vid varje tidpunkt än Engerix B och uppvisade icke-underlägsenhet på dag 196 (99,3 mot 94,8) efter den nödvändiga 3-dosregimen (tabell 3).


Tabell 3:     Seroprotektionsfrekvens (SPR) och geometrisk medelkoncentration (GMC) av anti-HBs-titrar av PreHevbri och Engerix B hos vuxna 18–45 år

Tidpunkt

Sammanslagning av PreHevbri

Engerix B

Skillnad i SPR

(PreHevbri – Engerix B)

N

SPR

(95 % KI)

GMC

(mIE/ml)

N

SPR

(95 % KI)

GMC

(mIE/ml)

Skillnad

(95 % KI)

Dag 196

1753

99,26 %

(98,74. 99,60)

5443,07

592

94,76 %

(92,65, 96,41)

1526,26

4,49

(2,90, 6,63)

Dag 336

1718

98,66 %

(98,00, 99,15)

2093,80

580

92,41 %

(89,95, 94,43)

473,02

6,25

(4,26, 8,74)

N = antal patienter i per-protokollset 2 (fick alla tre doser månad 0, 1 och 6); SPR = seroprotektionsfrekvens definierad som procentandelen patienter med anti-HBs-titrar

≥ 10 mIE/ml i serum; poolad PreHevbri inkluderar PreHevbri-partierna A, B och C


Säkerheten och immunogeniteten hos PreHevbri som sågs i de två huvudstudierna, Sci-B-Vac 001 och Sci-B-Vac 002, stöder vad som sågs i 11 tidigare utförda studier hos vuxna.


Pediatrisk population

Europeiska läkemedelsmyndigheten har beviljat undantag från kravet att skicka in studieresultat för PreHevbri för alla grupper av den pediatriska populationen för förebyggande av hepatit B-virusinfektion.

Farmakokinetik

De farmakokinetiska egenskaperna för det hepatit B-ytantigen som används i PreHevbri har inte bedömts.

Prekliniska uppgifter

Gängse studier avseende toxicitet efter enstaka dos och allmäntoxicitet (inräknat lokal tolerans) och reproduktionseffekter och effekter på utveckling visade inte några särskilda risker för människa.

Innehåll

Kvalitativ och kvantitativ sammansättning

En dos (1 ml) innehåller:

Hepatit B-ytantigener (S [83 procent], pre-S2 [11 procent] och pre-S1 [6 procent]) 1, 2 10 mikrogram


1 Adsorberat på 500 mikrogram Al3+ som aluminiumhydroxid, hydratiserat

2 Producerat i äggstocksceller från kinesisk hamster med rekombinant DNA-teknik


Förteckning över hjälpämnen

Natriumklorid

Kaliumklorid

Dinatriumfosfatdodekahydrat

Kaliumdivätefosfat

Natriumhydroxid (för pH-justering)

Saltsyra (för pH-justering)

Vatten för injektionsvätskor



Blandbarhet

Då blandbarhetsstudier saknas får detta läkemedel inte blandas med andra läkemedel.

Hållbarhet, förvaring och hantering

Hållbarhet

4 år.


Särskilda förvaringsanvisningar

Förvaras i kylskåp (2 °C till 8 °C).

Får ej frysas.

Förvaras i originalförpackningen. Ljuskänsligt.


Särskilda anvisningar för destruktion

Vaccinet ska användas under aseptiska förhållanden.

Suspensionen ska skakas väl före administrering.

Suspensionen är vitaktigt ogenomskinlig efter tillblandning. När lösningen sätter sig är den klar och färglös med en vit bottensats.

Suspensionen ska inspekteras visuellt före administrering. Om främmande partiklar och/eller variationer i utseendet observeras ska vaccinet kasseras.

Ej använt läkemedel och avfall ska kasseras enligt gällande anvisningar.

Egenskaper hos läkemedelsformen

Injektionsvätska, suspension (injektion)

Klar, färglös med en fin vit bottensats.

Förpackningsinformation

Injektionsvätska, suspension 10 mikrog Suspension: Klar, färglös med en fin vit bottensats.
1 x 10 x 1 styck inj.-fl. (fri prissättning), EF

Hitta direkt i texten
Av