FASS logotyp
Receptbelagd

Peka på symbolerna och beteckningarna till vänster för en förklaring.

Kontakt

Sök apotek med läkemedlet i lager

Sök lagerstatus

PIFELTRO

MSD

Filmdragerad tablett 100 mg
(Vit, oval tablett med måtten 19,00 mm x 9,50 mm, märkt med företagslogotypen och ”700” på den ena sidan, slät på den andra.)

Antivirala medel för systemiskt bruk

Aktiv substans:
ATC-kod: J05AG06
Läkemedel från MSD omfattas av Läkemedelsförsäkringen.
Läkemedlet distribueras också av företag som inte omfattas av Läkemedelsförsäkringen, se Förpackningar.
  • Vad är en FASS-text?

Fass-text

FASS-text: Denna text är avsedd för vårdpersonal.

Texten är baserad på produktresumé: 07/2023.

Indikationer

Pifeltro är, i kombination med andra antiretrovirala läkemedel, avsett för behandling av vuxna, och ungdomar 12 år och äldre som väger minst 35 kg, som är infekterade med humant immunbristvirus typ 1 (hiv‑1), utan tidigare eller nuvarande tecken på resistens mot läkemedel i klassen icke-nukleosid omvänt transkriptashämmare (NNRTI) (se avsnitt Varningar och försiktighet och Farmakodynamik).

Kontraindikationer

Överkänslighet mot den aktiva substansen eller mot något hjälpämne som anges i avsnitt Innehåll.


Samtidig administrering med läkemedel som är starka inducerare av enzymet cytokrom P450 CYP3A är kontraindicerat eftersom betydande minskning av plasmakoncentrationen av doravirin då förväntas, vilket kan minska effekten av Pifeltro (se avsnitt Varningar och försiktighet och Interaktioner). Dessa läkemedel är bland andra:

  • karbamazepin, oxkarbazepin, fenobarbital, fenytoin

  • rifampicin, rifapentin

  • johannesört (Hypericum perforatum)

  • mitotan

  • enzalutamid

  • lumakaftor

Dosering

Behandlingen ska sättas in av läkare med erfarenhet av behandling av hivinfektion.


Dosering


Rekommenderad dos är en 100 mg tablett peroralt en gång dagligen med eller utan föda.


Dosjustering

Om Pifeltro administreras samtidigt med rifabutin ska en 100 mg tablett Pifeltro tas två gånger dagligen (med ungefär 12 timmars mellanrum) (se avsnitt Interaktioner).


Samtidig administrering av doravirin och andra måttliga CYP3A-inducerare har inte utvärderats, men minskade koncentrationer av doravirin förväntas. Om samtidig administrering med andra måttliga CYP3A-inducerare (t.ex. dabrafenib, lesinurad, bosentan, tioridazin, nafcillin, modafinil, telotristatetyl) inte kan undvikas ska en 100 mg tablett Pifeltro tas två gånger dagligen (med ungefär 12 timmars mellanrum).


Missad dos

Om patienten missar en dos Pifeltro och det har gått högst 12 timmar efter att den skulle ha tagits, ska patienten ta dosen så snart som möjligt och sedan fortsätta enligt det vanliga doseringsschemat. Om en patient missar en dos och det har gått mer än 12 timmar efter att den skulle ha tagits, ska patienten inte ta den missade dosen utan i stället ta nästa dos vid vanlig tid. Patienten ska inte ta två doser samtidigt.


Särskilda populationer


Äldre

Ingen dosjustering av doravirin krävs för äldre patienter (se avsnitt Farmakokinetik).


Nedsatt njurfunktion

Ingen dosjustering av doravirin krävs för patienter med lätt, måttligt eller gravt nedsatt njurfunktion. Doravirin har inte studerats hos patienter med terminal njursjukdom och inte heller hos patienter som genomgår dialysbehandling (se avsnitt Farmakokinetik).


Nedsatt leverfunktion

Ingen dosjustering av doravirin krävs för patienter med lätt (Child–Pugh klass A) eller måttligt (Child–Pugh klass B) nedsatt leverfunktion. Doravirin har inte studerats hos patienter med gravt (Child–Pugh klass C) nedsatt leverfunktion. Det är okänt om exponeringen av doravirin blir högre hos patienter med gravt nedsatt leverfunktion. Försiktighet rekommenderas därför när doravirin administreras till patienter med gravt nedsatt leverfunktion (se avsnitt Farmakokinetik).


Pediatrisk population

Säkerhet och effekt av Pifeltro hos barn under 12 år eller som väger mindre än 35 kg har inte fastställts. Inga data finns tillgängliga.


Administreringssätt


Pifeltro måste tas peroralt, en gång dagligen med eller utan föda och ska sväljas hela (se avsnitt Farmakokinetik).

Varningar och försiktighet

NNRTI‑substitutioner och användning av doravirin


Doravirin har inte utvärderats hos patienter med tidigare virologisk svikt vid någon annan antiretroviral behandling. NNRTI‑associerade mutationer som upptäckts vid screening var en del av exklusionskriterierna vid fas 2b/3‑studierna. En brytpunkt för en minskad känslighet som associeras med en reduktion i klinisk effekt, genererat av olika NNRTI-substitutioner, har inte fastställts (se avsnitt Farmakodynamik). Det finns inte tillräckliga kliniska bevis för att stödja användningen av doravirin hos patienter med hiv‑1 med bevisad resistens mot NNRTI-läkemedel.


Samtidig användning av CYP3A‑inducerare


Samtidig förskrivning av doravirin och läkemedel som kan minska exponeringen av doravirin ska ske med försiktighet (se avsnitt Kontraindikationer och Interaktioner).


Immunreaktiveringssyndrom


Immunreaktiveringssyndrom har rapporterats hos patienter som behandlas med antiretroviral kombinationsbehandling. Under den initiala fasen vid antiretroviral kombinationsbehandling kan patienter vars immunsystem svarar på behandlingen utveckla en inflammatorisk respons på indolenta eller kvarstående opportunistiska infektioner (t.ex. infektion med Mycobacterium avium, cytomegalovirus, Pneumocystis jirovecii-pneumoni [PCP] eller tuberkulos) som kan kräva vidare utvärdering och behandling.


Autoimmuna sjukdomar (t.ex. Graves sjukdom, autoimmun hepatit, polymyosit och Guillain‑Barrés syndrom) har också rapporterats vid immunreaktivering. Däremot varierar tiden till debut mer och kan dröja flera månader efter behandlingsstarten.


Laktos


Tabletterna innehåller laktosmonohydrat. Patienter med något av följande sällsynta ärftliga tillstånd bör inte använda detta läkemedel: galaktosintolerans, total laktasbrist eller glukos-galaktosmalabsorption.

Interaktioner

Andra läkemedels effekter på doravirin


Doravirin metaboliseras främst av CYP3A. Läkemedel som inducerar eller hämmar CYP3A förväntas därför påverka clearance av doravirin (se avsnitt Farmakokinetik). Doravirin ska inte ges samtidigt som läkemedel som är starka inducerare av enzymet CYP3A eftersom betydande minskning av plasmakoncentrationen av doravirin då förväntas, vilket kan minska effekten av doravirin (se avsnitt Kontraindikationer och Farmakokinetik).


Samtidig administrering av den måttliga CYP3A-induceraren rifabutin minskade doravirinkoncentrationerna (se tabell 1). När doravirin administreras samtidigt med rifabutin ska dosen av doravirin ökas till 100 mg två gånger dagligen (doserna ska tas med cirka 12 timmars mellanrum) (se avsnitt Dosering).


Samtidig administrering av doravirin och andra måttliga CYP3A-inducerare har inte utvärderats, men minskade koncentrationer av doravirin förväntas. Om samtidig administrering med andra måttliga CYP3A-inducerare (t.ex. dabrafenib, lesinurad, bosentan, tioridazin, nafcillin, modafinil, telotristatetyl) inte kan undvikas, ska dosen av doravirin ökas till 100 mg två gånger dagligen (doserna ska tas med cirka 12 timmars mellanrum) (se avsnitt Dosering).


Samtidig administrering av doravirin och läkemedel som hämmar CYP3A kan leda till högre plasmakoncentration av doravirin. Däremot behövs ingen dosjustering när doravirin administreras samtidigt med CYP3A4-hämmare.


Effekter av doravirin på andra läkemedel


Doravirin i dosen 100 mg en gång dagligen har sannolikt inte någon klinisk relevant effekt på plasmakoncentrationen av läkemedel som är beroende av transportproteiner för absorption och/eller eliminering eller som metaboliseras av CYP-enzymer.


Däremot resulterade samtidig administrering av doravirin och det känsliga CYP3A-substratet midazolam i 18 % minskning i exponeringen av midazolam, vilket antyder att doravirin kan vara en svag CYP3A-inducerare. Därför ska försiktighet iakttas vid samtidig administrering av doravirin med läkemedel som är känsliga CYP3A-substrat som också har smala terapeutiska fönster (t.ex. takrolimus och sirolimus).


Interaktionstabell


Tabell 1 visar fastställda och andra potentiella läkemedelsinteraktioner med doravirin men är inte heltäckande (ökning indiceras med ↑, minskning indiceras med ↓ och ingen förändring med ↔).


Tabell 1: Interaktioner mellan doravirin och andra läkemedel

Läkemedel indelade efter behandlingsområde

Effekter på geometrisk medelvärdeskvot för läkemedlen (90 % KI)*

Rekommendation vid samtidig administrering av doravirin

Syrareducerande medel

antacida (aluminium- och magnesiumhydroxid som oral suspension)

(20 ml SD,

doravirin 100 mg SD)

↔ doravirin

AUC 1,01 (0,92; 1,11)

Cmax 0,86 (0,74; 1,01)

C24 1,03 (0,94; 1,12)

Ingen dosjustering behövs.

pantoprazol

(40 mg QD,

doravirin 100 mg SD)

↓ doravirin

AUC 0,83 (0,76; 0,91)

Cmax 0,88 (0,76; 1,01)

C24 0,84 (0,77; 0,92)

Ingen dosjustering behövs.

omeprazol

Interaktion har inte studerats.


Förväntat:

↔ doravirin

Ingen dosjustering behövs.

Hämmare av angiotensinkonverterande enzym

lisinopril

Interaktion har inte studerats.


Förväntat:

↔ lisinopril

Ingen dosjustering behövs.

Antiandrogener

enzalutamid

Interaktion har inte studerats.


Förväntat:

↓ doravirin

(Induktion av CYP3A)

Samtidig administrering är kontraindicerad.


Antibiotika


nafcillin

Interaktion har inte studerats.


Förväntat:

↓ doravirin

(Induktion av CYP3A)

Samtidig administrering ska undvikas. Om samtidig administrering inte kan undvikas ska en tablett doravirin tas två gånger dagligen (med ungefär 12 timmars mellanrum).

Antikonvulsiva

karbamazepin

oxkarbazepin

fenobarbital

fenytoin

Interaktion har inte studerats.


Förväntat:

↓ doravirin

(Induktion av CYP3A)

Samtidig administrering är kontraindicerad.

Antidiabetika

metformin

(1 000 mg SD,

doravirin 100 mg QD)

↔ metformin

AUC 0,94 (0,88; 1,00)

Cmax 0,94 (0,86; 1,03)

Ingen dosjustering behövs.

kanagliflozin

liraglutid

sitagliptin

Interaktion har inte studerats.


Förväntat:

↔ kanagliflozin

↔ liraglutid

↔ sitagliptin

Ingen dosjustering behövs.

Läkemedel mot diarré

telotristatetyl

Interaktion har inte studerats.


Förväntat:

↓ doravirin

(Induktion av CYP3A)

Samtidig administrering ska undvikas. Om samtidig administrering inte kan undvikas ska en tablett doravirin tas två gånger dagligen (med ungefär 12 timmars mellanrum).

Läkemedel mot gikt samt urinsyrasänkande läkemedel

lesinurad

Interaktion har inte studerats.


Förväntat:

↓ doravirin

(Induktion av CYP3A)

Samtidig administrering ska undvikas. Om samtidig administrering inte kan undvikas ska en tablett doravirin tas två gånger dagligen (med ungefär 12 timmars mellanrum).

Antimykobakteriella läkemedel

Engångsdos rifampicin

(600 mg SD, doravirin 100 mg SD)



Multipla doser rifampicin

(600 mg QD, doravirin 100 mg SD)

↔ doravirin

AUC 0,91 (0,78; 1,06)

Cmax 1,40 (1,21; 1,63)

C24 0,90 (0,80; 1,01)


↓ doravirin

AUC 0,12 (0,10; 0,15)

Cmax 0,43 (0,35; 0,52)

C24 0,03 (0,02; 0,04)

(Induktion av CYP3A)

Samtidig administrering är kontraindicerad.

rifapentin

Interaktion har inte studerats.


Förväntat:

↓ doravirin

(Induktion av CYP3A)

Samtidig administrering är kontraindicerad.

rifabutin

(300 mg QD, doravirin 100 mg SD)

↓ doravirin

AUC 0,50 (0,45; 0,55)

Cmax 0,99 (0,85; 1,15)

C24 0,32 (0,28; 0,35)

(Induktion av CYP3A)

Om doravirin administreras samtidigt med rifabutin ska dosen av doravirin ökas till 100 mg två gånger dagligen (med ungefär 12 timmars mellanrum).

Cytostatika

mitotan

Interaktion har inte studerats.


Förväntat:

↓ doravirin

(Induktion av CYP3A)

Samtidig administrering är kontraindicerad.

Antipsykotika

tioridazin

Interaktion har inte studerats.


Förväntat:

↓ doravirin

(Induktion av CYP3A)

Samtidig administrering ska undvikas. Om samtidig administrering inte kan undvikas ska en tablett doravirin tas två gånger dagligen (med ungefär 12 timmars mellanrum).

Azolantimykotika

ketokonazol

(400 mg QD,

doravirin 100 mg SD)

↑ doravirin

AUC 3,06 (2,85; 3,29)

Cmax 1,25 (1,05; 1,49)

C24 2,75 (2,54; 2,98)

(Hämning av CYP3A)

Ingen dosjustering behövs.

flukonazol

itrakonazol

posakonazol

vorikonazol

Interaktion har inte studerats.


Förväntat:

↑ doravirin

(Hämning av CYP3A4)

Ingen dosjustering behövs.

Kalciumkanalblockerare

diltiazem

verapamil

Interaktion har inte studerats.


Förväntat:

↑ doravirin

(CYP3A-hämning)

Ingen dosjustering behövs.

Behandling mot cystisk fibros

lumakaftor

Interaktion har inte studerats.


Förväntat:

↓ doravirin

(Induktion av CYP3A)

Samtidig administrering är kontraindicerad.

Endotelinreceptorantagonister

bosentan

Interaktion har inte studerats.


Förväntat:

↓ doravirin

(Induktion av CYP3A)

Samtidig administrering ska undvikas. Om samtidig administrering inte kan undvikas ska en tablett doravirin tas två gånger dagligen (med ungefär 12 timmars mellanrum).

Antivirala medel mot hepatit C

elbasvir + grazoprevir

(50 mg elbasvir QD + 200 mg grazoprevir QD,

doravirin 100 mg QD)

↑ doravirin

AUC 1,56 (1,45; 1,68)

Cmax 1,41 (1,25; 1,58)

C24 1,61 (1,45; 1,79)

(Hämning av CYP3A)


↔ elbasvir

AUC 0,96 (0,90; 1,02)

Cmax 0,96 (0,91; 1,01)

C24 0,96 (0,89; 1,04)


↔ grazoprevir

AUC 1,07 (0,94; 1,23)

Cmax 1,22 (1,01; 1,47)

C24 0,90 (0,83; 0,96)

Ingen dosjustering behövs.

ledipasvir + sofosbuvir

(90 mg ledipasvir SD + 400 mg sofosbuvir SD,

doravirin 100 mg SD)

↑ doravirin

AUC 1,15 (1,07; 1,24)

Cmax 1,11 (0,97; 1,27)

C24 1,24 (1,13; 1,36)


↔ ledipasvir

AUC 0,92 (0,80; 1,06)

Cmax 0,91 (0,80; 1,02)


↔ sofosbuvir

AUC 1,04 (0,91; 1,18)

Cmax 0,89 (0,79; 1,00)


↔ GS-331007

AUC 1,03 (0,98; 1,09)

Cmax 1,03 (0,97; 1,09)

Ingen dosjustering behövs.

sofosbuvir/velpatasvir

Interaktion har inte studerats.


Förväntat:

↔ doravirin

Ingen dosjustering behövs.

sofosbuvir

Interaktion har inte studerats.


Förväntat:

↔ doravirin

Ingen dosjustering behövs.

daklatasvir

Interaktion har inte studerats.


Förväntat:

↔ doravirin

Ingen dosjustering behövs.

ombitasvir/paritaprevir/ritonavir och dasabuvir+/-ritonavir

Interaktion har inte studerats.


Förväntat:

↑ doravirin

(Hämning av CYP3A på grund av ritonavir)

Ingen dosjustering behövs.

dasabuvir

Interaktion har inte studerats.


Förväntat:

↔ doravirin

Ingen dosjustering behövs.

glekaprevir, pibrentasvir

Interaktion har inte studerats.


Förväntat:

↑ doravirin

(Hämning av CYP3A)

Ingen dosjustering behövs.

ribavirin

Interaktion har inte studerats.


Förväntat:

↔ doravirin

Ingen dosjustering behövs.

Naturläkemedel/kosttillskott

johannesört

(Hypericum perforatum)

Interaktion har inte studerats.

Förväntat:

↓ doravirin

(Induktion av CYP3A)

Samtidig administrering är kontraindicerad.

Antivirala läkemedel mot hiv

Fusionshämmare och CCR5‑receptorblockerare (inträdeshämmare)

enfuvirtid

Interaktion har inte studerats.


Förväntat:

↔ doravirin

↔ enfuvirtid

Ingen dosjustering behövs.

maravirok

Interaktion har inte studerats.


Förväntat:

↔ doravirin

↔ maravirok

Ingen dosjustering behövs.

Proteashämmare

ritonavir­- boostade proteashämmare

(atazanavir, darunavir, fosamprenavir, indinavir, lopinavir, sakvinavir, tipranavir)

Interaktion har inte studerats.

Förväntat:

↑ doravirin

(Hämning av CYP3A)

↔ boostade proteashämmare

Ingen dosjustering behövs.

kobicistat-boostade proteashämmare

(darunavir, atazanavir)

Interaktion har inte studerats.


Förväntat:

↑ doravirin

(Hämning av CYP3A)

↔ boostade proteashämmare

Ingen dosjustering behövs.

Integrashämmare

dolutegravir

(50 mg QD,

doravirin 200 mg QD)

↔ doravirin

AUC 1,00 (0,89; 1,12)

Cmax 1,06 (0,88; 1,28)

C24 0,98 (0,88; 1,09)


↑ dolutegravir

AUC 1,36 (1,15; 1,62)

Cmax 1,43 (1,20; 1,71)

C24 1,27 (1,06; 1,53)

(Hämning av bröstcancerresistensprotein (BCRP))

Ingen dosjustering behövs.

raltegravir

Interaktion har inte studerats.


Förväntat:

↔ doravirin

↔ raltegravir

Ingen dosjustering behövs.

ritonavir­‑boostad elvitegravir

Interaktion har inte studerats.

Förväntat:

↑ doravirin

(CYP3A-hämning)


↔ elvitegravir

Ingen dosjustering behövs.

kobicistat‑boostad elvitegravir

Interaktion har inte studerats.


Förväntat:

↑ doravirin

(CYP3A-hämning)

↔ elvitegravir

Ingen dosjustering behövs.

Nukleosida omvänt transkriptashämmare (NRTI)

tenofovirdisoproxil

(245 mg QD, doravirin 100 mg SD)

↔ doravirin

AUC 0,95 (0,80; 1,12)

Cmax 0,80 (0,64; 1,01)

C24 0,94 (0,78; 1,12)

Ingen dosjustering behövs.

lamivudin + tenofovirdisoproxil

(300 mg lamivudin SD + 245 mg tenofovirdisoproxil SD,

doravirin 100 mg SD)

↔ doravirin

AUC 0,96 (0,87; 1,06)

Cmax 0,97 (0,88; 1,07)

C24 0,94 (0,83; 1,06)


↔lamivudin

AUC 0,94 (0,88; 1,00)

Cmax 0,92 (0,81; 1,05)


↔ tenofovir

AUC 1,11 (0,97; 1,28)

Cmax 1,17 (0,96; 1,42)

Ingen dosjustering behövs.

abakavir

Interaktion har inte studerats.


Förväntat:

↔ doravirin

↔ abakavir

Ingen dosjustering behövs.

emtricitabin

Interaktion har inte studerats.


Förväntat:

↔ doravirin

↔ emtricitabin

Ingen dosjustering behövs.

tenofoviralafenamid

Interaktion har inte studerats.


Förväntat:

↔ doravirin

↔ tenofoviralafenamid

Ingen dosjustering behövs.

Immunsuppressiva medel

takrolimus

sirolimus

Interaktion har inte studerats.

Förväntat:

↔ doravirin

↓ takrolimus, sirolimus

(Induktion av CYP3A)

Övervaka blodkoncentrationer av takrolimus och sirolimus eftersom dosen för dessa läkemedel kan behöva justeras.

Kinashämmare

dabrafenib

Interaktion har inte studerats.


Förväntat:

↓ doravirin

(Induktion av CYP3A)

Samtidig administrering ska undvikas. Om samtidig administrering inte kan undvikas ska en tablett doravirin tas två gånger dagligen (med ungefär 12 timmars mellanrum).

Opioidanalgetika

metadon

20–200 mg QD individanpassad dos,

doravirin 100 mg QD

↓ doravirin

AUC 0,74 (0,61; 0,90)

Cmax 0,76 (0,63; 0,91)

C24 0,80 (0,63; 1,03)


↔ R‑metadon

AUC 0,95 (0,90; 1,01)

Cmax 0,98 (0,93; 1,03)

C24 0,95 (0,88; 1,03)


↔ S‑metadon

AUC 0,98 (0,90; 1,06)

Cmax 0,97 (0,91; 1,04)

C24 0,97 (0,86; 1,10)

Ingen dosjustering behövs.

buprenorfin

naloxon

Interaktion har inte studerats.


Förväntat:

↔ buprenorfin

↔ naloxon

Ingen dosjustering behövs.

Orala preventivmedel

0,03 mg etinylestradiol / 0,15 mg levonorgestrel SD,

doravirin 100 mg QD

↔ etinylestradiol

AUC 0,98 (0,94; 1,03)

Cmax 0,83 (0,80; 0,87)


↑ levonorgestrel

AUC 1,21 (1,14; 1,28)

Cmax 0,96 (0,88; 1,05)

Ingen dosjustering behövs.

norgestimat/etinylestradiol

Interaktion har inte studerats.


Förväntat:

↔ norgestimat/ etinylestradiol

Ingen dosjustering behövs.

Farmakokinetiska förstärkare

ritonavir

(100 mg BID,

doravirin 50 mg SD)

↑ doravirin

AUC 3,54 (3,04; 4,11)

Cmax 1,31 (1,17; 1,46)

C24 2,91 (2,33; 3,62)

(Hämning av CYP3A)

Ingen dosjustering behövs.

kobicistat

Interaktion har inte studerats.


Förväntat:

↑ doravirin

(Hämning av CYP3A)

Ingen dosjustering behövs.

Psykostimulantia

modafinil

Interaktion har inte studerats.


Förväntat:

↓ doravirin

(Induktion av CYP3A)

Samtidig administrering ska undvikas. Om samtidig administrering inte kan undvikas ska en tablett doravirin tas två gånger dagligen (med ungefär 12 timmars mellanrum).

Sedativa/hypnotika

midazolam

(2 mg SD,

doravirin 120 mg QD)

↓ midazolam

AUC 0,82 (0,70; 0,97)

Cmax 1,02 (0,81; 1,28)

Ingen dosjustering behövs.

Statiner

atorvastatin

(20 mg SD,

doravirin 100 mg QD)

↔ atorvastatin

AUC 0,98 (0,90; 1,06)

Cmax 0,67 (0,52; 0,85)

Ingen dosjustering behövs.

rosuvastatin

simvastatin

Interaktion har inte studerats.

Förväntat:

↔ rosuvastatin

simvastatin

Ingen dosjustering behövs.

↑ = ökning, ↓ = minskning, ↔ = ingen förändring

KI = konfidensintervall; SD = engångsdos; QD = en gång dagligen; BID = två gånger dagligen

*AUC0- för engångsdos, AUC0-24 för en gång dagligen.

­Interaktion endast utvärderad med ritonavir.


Graviditet 

Det finns inga eller begränsad mängd data från användning av doravirin i gravida kvinnor.


Antiretroviralt graviditetsregister

För att övervaka utfallet för mödrar och foster som exponeras för antiretrovirala läkemedel under graviditet har ett antiretroviralt graviditetsregister upprättats. Läkare uppmanas att registrera sina patienter i detta register.


Djurstudier med doravirin visar inga direkta eller indirekta skadliga reproduktionstoxikologiska effekter (se avsnitt Prekliniska uppgifter).


Som en försiktighetsåtgärd bör man undvika användning av doravirin under graviditet.

Amning 

Det är okänt om doravirin utsöndras i bröstmjölk. Tillgängliga farmakodynamiska/toxikologiska djurdata har visat att doravirin utsöndras i mjölk (se avsnitt Prekliniska uppgifter).


För att undvika överföring av hiv rekommenderas att kvinnor som lever med hiv inte ammar sina spädbarn.

Fertilitet

Inga data finns tillgängliga om doravirins effekt på fertiliteten hos människa. Djurstudier tyder inte på skadliga effekter av doravirin på fertiliteten vid exponeringsnivåer som överstiger exponeringen hos människa vid den rekommenderade kliniska dosen (se avsnitt Prekliniska uppgifter).

Trafik

Pifeltro har en mindre effekt på förmågan att framföra fordon och använda maskiner. Patienter ska informeras om att trötthet, yrsel och somnolens har rapporterats under behandling med doravirin (se avsnitt Biverkningar). Detta ska tas i beaktning vid bedömningen av om en patient kan framföra fordon och använda maskiner.

Biverkningar

Sammanfattning av säkerhetsprofilen


Från kliniska studier i fas 3 med doravirin plus 2 NRTIs, var de oftast rapporterade biverkningarna illamående (4 %) och huvudvärk (3 %).


Biverkningstabell


Biverkningar med doravirin plus 2 NRTIs från kliniska studier i fas 3 (DRIVE FORWARD, DRIVE SHIFT och DRIVE AHEAD) redovisas nedan indelade efter organsystem och frekvens. Inom varje frekvensgrupp redovisas biverkningarna i fallande allvarlighetsgrad. Frekvenserna definieras som mycket vanliga (≥1/10), vanliga (≥1/100, <1/10), mindre vanliga (≥1/1 000, <1/100) och sällsynta (≥1/10 000, <1/1 000).


Tabell 2: Tabell över biverkningar associerade med doravirin använt i kombination med andra antiretrovirala läkemedel

Frekvens

Biverkningar

Infektioner och infestationer

Sällsynta

pustulöst utslag

Metabolism och nutrition

Mindre vanliga

hypofosfatemi

Sällsynta

hypomagnesemi

Psykiska störningar

Vanliga

onormala drömmar, insomnia1

Mindre vanliga

mardrömmar, depression2, ångest3, irritabilitet, förvirringstillstånd, självmordstankar

Sällsynta

aggression, hallucinationer, anpassningssvårigheter, förändrat humör, somnambulism

Centrala och perifera nervsystemet

Vanliga

huvudvärk, yrsel, somnolens

Mindre vanliga

uppmärksamhetsstörning, försämrat minne, parestesi, hypertont tillstånd, dålig sömnkvalitet

Blodkärl

Mindre vanliga

hypertoni

Andningsvägar, bröstkorg och mediastinum

Sällsynta

dyspné, tonsillhypertrofi

Magtarmkanalen

Vanliga

illamående, diarré, flatulens, buksmärta4, kräkningar

Mindre vanliga

förstoppning, obehag i buken5, utspänd buk, dyspepsi, lös avföring6, gastrointestinal motilitetsstörning7

Sällsynta

rektal tenesmus

Hud och subkutan vävnad

Vanliga

utslag8

Mindre vanliga

klåda

Sällsynta

allergisk dermatit, rosacea

Muskuloskeletala systemet och bindväv

Mindre vanliga

myalgi, artralgi

Sällsynta

muskuloskeletal smärta

Njurar och urinvägar

Sällsynta

akut njurskada, njursjukdom, urinsten, njursten

Allmänna symtom och/eller symtom vid administreringsstället

Vanliga

trötthet

Mindre vanliga

asteni, sjukdomskänsla

Sällsynta

bröstsmärtor, frossa, smärta, törst

Undersökningar

Vanliga

förhöjt alaninaminotransferas9

Mindre vanliga

förhöjt lipas, förhöjt aspartataminotransferas, förhöjt amylas, sänkt hemoglobin

Sällsynta

förhöjt blodkreatinfosfokinas

1insomnia inkluderar: insomnia, insomningssvårigheter och sömnstörningar

2depression inkluderar: depression, nedstämdhet, egentlig depression och persisterande depressiv sjukdom

3ångest inkluderar: ångest och generaliserat ångestsyndrom

4buksmärta inkluderar: buksmärta och övre buksmärta

5obehag i buken inkluderar: obehag i buken och obehag i epigastriet

6lös avföring inkluderar: lös avföring och onormal avföring

7gastrointestinal motilitetsstörning inkluderar: gastrointestinal motilitetsstörning och frekventa tarmuttömningar

8utslag inkluderar: utslag, makulära utslag, erytematösa utslag, generaliserade utslag, makulopapulösa utslag, papulösa utslag och urtikaria

9förhöjt alaninaminotransferas inkluderar: förhöjt alaninaminotransferas och hepatocellulär skada


Immunreaktiveringssyndrom


Hos hiv-infekterade patienter med svår immunbrist vid tidpunkten för insättandet av antiretroviral kombinationsbehandling (CART), kan en inflammatorisk reaktion på asymtomatiska eller kvarvarande opportunistiska infektioner uppstå. Autoimmuna tillstånd (som Graves sjukdom och autoimmun hepatit) har också rapporterats, dock har tid till tillslag varierat och dessa händelser kan inträffa flera månader efter behandlingsstart (se avsnitt Varningar och försiktighet).


Pediatrisk population


Säkerheten för doravirin som en komponent av doravirin/lamivudin/tenofovirdisoproxil utvärderades hos 45 hiv-1-infekterade, virologiskt supprimerade eller behandlingsnaiva, pediatriska patienter från 12 till under 18 år till och med vecka 48 i en öppen studie (IMPAACT 2014 (Protokoll 027)). Säkerhetsprofilen hos pediatriska patienter var liknande den hos vuxna.


Rapportering av misstänkta biverkningar

Det är viktigt att rapportera misstänkta biverkningar efter att läkemedlet godkänts. Det gör det möjligt att kontinuerligt övervaka läkemedlets nytta-riskförhållande. Hälso- och sjukvårdspersonal uppmanas att rapportera varje misstänkt biverkning till Läkemedelsverket, men alla kan rapportera misstänkta biverkningar till Läkemedelsverket, www.lakemedelsverket.se. Postadress

Läkemedelsverket
Box 26
751 03 Uppsala

Överdosering

Det saknas information om potentiella akuta symtom eller tecken på överdosering av doravirin.

Farmakodynamik

Verkningsmekanism


Doravirin är en icke‑nukleosid omvänt transkriptashämmare av pyridinontyp av hiv‑1, som hämmar hiv‑1-replikation genom icke‑kompetitiv hämning av hiv‑1-omvänt transkriptas (reverse transcriptase, RT). Doravirin hämmar inte de humana cellulära DNA‑polymeraserna α och ß, eller mitokondrie-DNA-polymeras γ.


Antiviral aktivitet i cellodling


Doravirin uppvisade ett EC50‑värde på 12,0±4,4 nM jämfört med vildtyp laboratoriestammar av hiv‑1 vid testning i närvaro av 100 % normalt humant serum med användning av MT4‑GFP‑rapportörceller. Doravirin visade antiviral aktivitet mot en bred panel av främst hiv‑1-isolat (A, A1, AE, AG, B, BF, C, D, G, H) med EC50‑värden från 1,2 nM till 10,0 nM.


Antiviral aktivitet i kombination med andra antivirala hiv‑läkemedel


Den antivirala aktiviteten hos doravirin var inte antagonistisk vid kombination med NNRTI som delavirdin, efavirenz, etravirin, nevirapin eller rilpivirin; med NRTI som abakavir, didanosin, emtricitabin, lamivudin, stavudin, tenofovirdisoproxil eller zidovudin; med proteashämmarna darunavir eller indinavir; fusionshämmaren enfuvirtid; CCR5‑receptorblockeraren maravirok; eller integrashämmaren raltegravir.


Resistens


I cellodling

Doravirinresistenta stammar selekterades i cellodling med början med vildtyp hiv‑1 av olika ursprung och subtyper, samt NNRTI‑resistent hiv‑1. Observerade uppkomna aminosyrasubstitutioner i RT var: V106A, V106M, V106I, V108I, F227L, F227C, F2271, F227V, H221Y, M230I, L234I, P236L och Y318F. Substitutionerna V106A, V106M, V108I, H221Y, F227C, M230I, P236L och Y318F gav 3,4‑faldig till 70‑faldig minskning av känsligheten för doravirin. Y318F i kombination med V106A, V106M, V108I och F227C gav större minskningar i känslighet för doravirin än enbart Y318F, vilket gav en 10‑faldig minskning av känsligheten för doravirin. Vanliga NNRTI‑resistenta mutationer (K103N, Y181C) valdes inte i in vitro-studien. V106A (som gav en cirka 19‑faldig förändring) uppkom som initial substitution i subtyp B‑virus och V106A eller M i subtyp A- och C‑virus. Därefter uppkom förutom V106‑substitutioner F227(L/C/V) eller L234I (dubbla mutanter som gav en mer än 100‑faldig förändring).


I kliniska prövningar


Behandlingsnaiva vuxna patienter


Fas‑3 studierna, DRIVE‑FORWARD och DRIVE‑AHEAD, inkluderade tidigare obehandlade patienter (n=747) där följande NNRTI substitutioner var en del av exklusionskriterierna: L100I, K101E, K101P, K103N, K103S, V106A, V106I, V106M, V108I, E138A, E138G, E138K, E138Q, E138R, V179L, Y181C, Y181I, Y181V, Y188C, Y188H, Y188L, G190A, G190S, H221Y, L234I, M230I, M230L, P225H, F227C, F227L, F227V.


Följande de novo resistens observerades i undergruppen för resistensanalys (deltagare med hiv‑1 RNA >400 kopior/ml vid virologisk svikt eller tidigt studieavbrott och med resistensdata).


Tabell 3. Resistensutveckling upp till vecka 96 i populationen med virologisk svikt enligt definition i protokollet + populationen med tidigt studieavbrott


DRIVE-FORWARD

DRIVE-AHEAD

DOR +

NRTI:er*

(383)

DRV + r +

NRTI:er*

(383)

DOR/TDF/3TC
(364)

EFV/TDF/FTC
(364)

Lyckad genotyp, n

15

18

32

33

Genotypisk resistens





DOR eller kontroll

(DRV eller EFV)

2 (DOR)

0 (DRV)

8 (DOR)

14 (EFV)

Grunden för NRTI

M184I/V enbart

K65R enbart

K65R + M184I/V

2**

2

0

0

0

0

0

0

6

4

1

1

5

4

0

1

*NRTI:er i DOR‑armen: FTC/TDF (333) eller ABC/3TC (50); NRTI:er i DRV+r‑armen: FTC/TDF (335) eller ABC/3TC (48)

**Patienter fick FTC/TDFF

ABC=abakavir; FTC=emtricitabin; DRV=darunavir; r=ritonavir

Substitutioner för doravirinassocierad resistens som utvecklades i RT var en eller flera av följande: A98G, V106I, V106A, V106M/T, Y188L, H221Y, P225H, F227C, F227C/R och Y318Y/F.


Virologiskt supprimerade vuxna patienter

DRIVE-SHIFT studien inkluderade virologiskt supprimerade patienter (n=670) utan tidigare behandlingssvikt (se avsnitt Klinisk erfarenhet). Dokumenterad frånvaro av genotypisk resistens (före start av första behandlingen) mot doravirin, lamivudin och tenofovir var del av inklusionskriterierna för patienter som gick över från en behandlingsregim baserad på en proteashämmare- (PI) eller integrashämmare (INI). Exkluderande NNRTI substitutioner är de som anges ovan (DRIVE FORWARD och DRIVE AHEAD), med undantag för substitutionerna RT K103N, G190A och Y181C (accepterades i DRIVE-SHIFT). Dokumentation av resistensgenotypning före behandling krävdes inte för patienter som gick över från en NNRTI-baserad regim.


I den kliniska prövningen DRIVE-SHIFT utvecklade inga patienter genotypisk eller fenotypisk resistens mot DOR, 3TC eller TDF under de första 48 veckorna (gruppen med omedelbar övergång n=447) eller under 24 veckors (gruppen med fördröjd övergång n=209) behandling med DOR/3TC/TDF. Ingen av de 24 patienterna (11 i gruppen med omedelbar övergång, 13 i gruppen med fördröjd övergång) med NNRTI mutationer vid baslinjen (RT K103N, G190A eller Y181C) upplevde virologisk svikt under vecka 48 eller vid tidpunkten för studieavbrott.


Pediatrisk population

I den kliniska prövningen IMPAACT 2014 (Protokoll 027) uppfyllde ingen patient som var virologiskt suprimerad vid baslinjen kriterierna för resistensanalys. En behandlingsnaiv patient som uppfyllde de protokolldefinierade kriterierna för virologiskt svikt (definierad som 2 på varandra följande plasma hiv-1 RNA-testresultat ≥ 200 kopior/ml) vid eller efter vecka 24 utvärderades för utveckling av resistens; ingen uppkomst av genotypisk eller fenotypisk resistens mot doravirin upptäcktes.


Korsresistens


Doravirin har utvärderats i ett begränsat antal patienter med NNRTI-resistens (K103N n = 7, G190A n = 1); alla patienter hade < 40 kopior/ml vid vecka 48. En brytpunkt för en minskad känslighet som associeras med en reduktion i klinisk effekt, genererat av olika NNRTI-substitutioner, har inte fastställts.


Laboratoriestammar av hiv‑1 som har de vanliga NNRTI-associerade mutationerna K103N-, Y181C- eller K103N/Y181C-substitutioner i RT uppvisar mindre än 3‑faldig minskning av känsligheten för doravirin i jämförelse med vildtyp-virus, vid analys i närvaro av 100 % normalt humant serum.
I in vitro studier kunde doravirin undertrycka följande NNRTI-associerade substitutioner: K103N, Y181C och G190A vid kliniskt relevanta koncentrationer.


En panel med 96 olika kliniska isolat innehållande NNRTI-associerade mutationer utvärderades med avseende på känslighet för doravirin i närvaro av 10 % fetalt bovint serum. Kliniska isolat innehållande Y188L-substitution eller V106-substitutioner i kombination med A98G, H221Y, P225H, F227C eller Y318F hade mer än 100 gånger lägre känslighet för doravirin. Andra fastställda NNRTI-substitutioner ledde till en 5-till 10-faldig förändring (G190S (5,7), K103N/P225H (7,9), V108I/Y181C (6,9), Y181V (5,1)). Den kliniska relevansen av en 5‑10-faldig minskning i känslighet är okänd.


Substitutioner associerade med doravirinresistens som utvecklas under behandling kan medföra korsresistens mot efavirenz, rilpivirin, nevirapin och etravirin. Av de åtta deltagarna som utvecklade hög doravirinresistens i de pivotala studierna hade sex fenotypisk resistens mot EFV och nevirapin och tre mot rilpivirin. Tre hade partiell resistens mot etravirin baserat på Phenosense-analys från Monogram.


Klinisk erfarenhet


Behandlingsnaiva vuxna patienter

Effekten av doravirin baseras på analyser av 96‑veckorsdata från två randomiserade, multicenter, dubbelblinda, aktivt kontrollerade fas 3-prövningar (DRIVE‑FORWARD och DRIVE‑AHEAD) med hiv‑1-infekterade behandlingsnaiva deltagare som inte tidigare behandlats med antiretrovirala medel (n =1494). Se avsnittet om resistens vad gäller NNRTI‑substitutioner som ingick i exklusionskriterierna.


I DRIVE‑FORWARD randomiserades 766 deltagare och fick minst en dos av antingen doravirin 100 mg eller darunavir + ritonavir 800+100 mg en gång dagligen, båda i kombination med emtricitabin/tenofovirdisoproxil (FTC/TDF) eller abakavir/lamivudin (ABC/3TC) enligt prövarens val. Vid baslinjen var medianåldern hos deltagarna 33 år (mellan 18 och 69 år), 86 % hade ett CD4+ T‑cellantal över 200 celler/mm3, 84 % var män, 27 % var icke-kaukasier, 4 % hade samtidig hepatit B- och/eller C‑infektion, 10 % hade aids i anamnesen, 20 % hade hiv‑1 RNA >100 000 kopior/ml, 13 % fick ABC/3TC och 87 % fick FTC/TDF. Dessa karakteristika var snarlika i behandlingsgrupperna.


I DRIVE‑AHEAD randomiserades 728 deltagare och fick minst en dos av antingen doravirin/lamivudin/tenofovirdisoproxil 100/300/245 mg (DOR/3TC/TDF) eller efavirenz/emtricitabin/tenofovirdisoproxil (EFV/FTC/TDF) en gång dagligen. Vid baslinjen var medianåldern hos deltagarna 31 år (mellan 18 och 70 år), 85 % var män, 52 % var icke-kaukasier, 3 % hade samtidig hepatit B- eller C‑infektion, 14 % hade aids i anamnesen, 21 % hade hiv‑1 RNA >100 000 kopior/ml och 12 % hade ett CD4+ T‑cellsantal på <200 celler/mm3. Dessa karakteristika var snarlika i behandlingsgrupperna.


I tabell 4 redovisas resultaten av DRIVE‑FORWARD och DRIVE‑AHEAD vecka 48 och 96.
De doravirin-baserade behandlingsregimerna uppvisade konsekvent effekt över demografiska egenskaper och prognostiska faktorer vid baslinjen.


Tabell 4: Effektresultat (< 40 kopior/ml, snapshot approach) i de pivotala studierna


DRIVE-FORWARD

DRIVE-AHEAD


DOR + 2 NRTI:er (383)

DRV + r + 2 NRTI:er (383)

DOR/3TC/TDF

(364)

EFV/FTC/TDF

(364)

Vecka 48

83 %

79 %

84 %

80 %

Behandlingsskillnad (95 % KI)

4,2 % (-1,4%; 9,7 %)

4,1 % (-1,5 %; 9,7 %)

Vecka 96*

72 % (N=379)

64 % (N=376)

76 % (N=364)

73 % (N=364)

Behandlingsskillnad (95 % KI)

7,6 % (1,0 %; 14,2 %)

3,3 % (-3,1 %; 9,6 %)

Behandlingsresultat vecka 48 (< 40 kopior/ml) per baslinjefaktorer

Hiv‑1 RNA kopior/ml

≤ 100 000

256/285 (90 %)

248/282 (88 %)

251/277 (91 %)

234/258 (91 %)

> 100 000

63/79 (80 %)

54/72 (75 %)

54/69 (78 %)

56/73 (77 %)

Antal CD4‑celler, celler/µl

≤ 200

34/41 (83 %)

43/61 (70 %)

27/42 (64 %)

35/43 (81 %)

> 200

285/323 (88 %)

260/294 (88 %)

278/304 (91 %)

255/288 (89 %)

Bakgrundsbehandling med NRTI

TDF/FTC

276/316 (87 %)

267/312 (86 %)

NA

ABC/3TC

43/48 (90 %)

36/43 (84 %)

Virussubtyp

Subtyp B

222/254 (87 %)

219/255 (86 %)

194/222 (87 %)

199/226 (88 %)

Subtyp icke-B

97/110 (88 %)

84/100 (84 %)

109/122 (89 %)

91/105 (87 %)

Genomsnittlig förändring av CD4‑tal från baslinjen

Vecka 48

193

186

198

188

Vecka 96

224

207

238

223

*För vecka 96 exkluderades vissa försökspersoner som saknade värden för hiv‑1‑RNA från analysen.


P007 var en fas 2b-prövning med hiv‑1-infekterade vuxna som inte tidigare fått antiretroviral behandling (n=340). I del I randomiserades deltagarna till att få en av fyra doser doravirin eller EFV, var och en i kombination med FTC/TDF. Efter vecka 24 gick alla deltagare som randomiserats till att få doravirin över till (eller stod kvar på) doravirin 100 mg. Ytterligare deltagare randomiserades i del II till att få antingen doravirin 100 mg eller EFV, båda i kombination med FTC/TDF. I båda delarna av prövningen gavs doravirin och EFV blindat medan FTC/TDF gavs öppet.


Tabell 5: Effektresultat vid vecka 24 (snapshot approach)


Doravirin 25 mg

(N=40)

n (%)

Doravirin

50 mg

(N=43)

n (%)

Doravirin 100 mg

(N=42)

n (%)

Doravirin 200 mg

(N=41)

n (%)

Efavirenz

600 mg

(N=42)

n (%)

hiv-1 RNA < 40 kopior/ml

32 (80)

32 (74)

30 (71)

33 (80)

27 (64)

Behandlingsskillnader ­ 

(95 % KI) ­††­

16 (-4; 34)

10 (-10; 29)

6,6 (-13; 26)

16 (-3; 34)


Medel CD4 skillnad från baslinje (celler/mm3) **

154

113

134

141

121

­Ett positivt värde gynnar doravirin över efavirenz.

­­††95 % KI:er beräknades med hjälp av Miettinen och Nurminens metod med vikt proportionell mot varje stratums storlek (screening av HBV-1 RNA > 100 000 kopior/ml eller ≤ 100 000 kopior/ml.

**Approach för hantering av saknade data: observerad svikt (OF) approach. Baslinje CD4 cellantal flyttades fram för patienter som avbröt tilldelad behandling på grund av utebliven effekt.

OBS: Både doravirin och efavirenz administrerades med emtricitabin/tenofovirdisoproxil (FTC/TDF).


Virologiskt supprimerade vuxna patienter

Effekten av övergång från en baslinjeregim bestående av två nukleosid omvänt transkriptashämmare i kombination med en ritonavir- eller kobicistat-boostad PI, kobicistat-boostad elvitegravir eller en NNRTI till DOR/3TC/TDF utvärderades i en randomiserad, öppen studie (DRIVE-SHIFT) hos virologiskt supprimerade hiv 1-infekterade vuxna. Försökspersonerna måste ha varit virologiskt supprimerade (hiv 1 RNA < 40 kopior/ml) på sin baslinjeregim i minst 6 månader före studiestart, utan tidigare virologisk svikt och ha en dokumenterad avsaknad av RT substitutioner som ger resistens mot doravirin, lamivudin och tenofovir (se avsnitt om Resistens). Försökspersonerna randomiserades till att antingen byta till DOR/3TC/TDF vid baslinjen [n=447, gruppen för omedelbar övergång (ISG)], eller fortsätta med sin baslinjeregim fram till vecka 24, vid vilken tidpunkt de bytte till DOR/3TC/TDF [n=223, gruppen med fördröjd övergång (DSG)]. Vid baslinjen var medianåldern för försökspersonerna 43 år, 16 % var kvinnor och 24 % var icke-vita.


I DRIVE-SHIFT-studien visades en omedelbar övergång till DOR/3TC/TDF vara icke sämre (non-inferior) vid vecka 48 jämfört med fortsatt behandling med baslinjeregimen vid vecka 24, vilket bedömdes av andelen patienter med hiv 1 RNA < 40 kopior/ml. Behandlingsresultaten redovisas i tabell 6. Konsekventa resultat sågs för jämförelsen vid studievecka 24 i varje behandlingsgrupp.


Tabell 6: Effektresultat (snapshot approach) i DRIVE-SHIFT studien

Resultat

DOR/3TC/TDF

En gång dagligen ISG

Baslinjeregim DSG

vecka 48

n=447

vecka 24

n=223

Hiv‑1 RNA < 40 kopior/ml

90 %

93 %

ISG-DSG, skillnad (95 % KI)*

-3,6 % (-8,0 %; 0,9 %)

Andel (%) försökspersoner med hiv‑1 RNA < 40 kopior/ml per erhållen baslinjeregim

Ritonavir- eller kobicistat- boostad PI

280/316 (89 %)

145/156 (93 %)

Kobicistat-boostad elvitegravir

23/25 (92 %)

11/12 (92 %)

NNRTI

98/106 (92 %)

52/55 (95 %)

Andel (%) försökspersoner med hiv‑1 RNA < 40 kopior/ml per CD4+ T‑cellantal vid baslinjen(celler per mm3)

< 200 celler/mm3

10/13 (77 %)

3/4 (75 %)

≥ 200 celler/mm3

384/426 (90 %)

202/216 (94 %)

Hiv‑1 RNA 40 kopior/ml­

3 %

4 %

Ingen virologisk data inom tidsfönstret

8 %

3 %

Studieavbrott på grund av biverkningar eller dödsfall

3 %

0

Studieavbrott på grund av andra skäl§

4 %

3 %

I studien men saknade data i tidsfönstret

0

0

*95 % KI för behandlingsskillnaden beräknades med hjälp av stratumjusterad Mantel-Haenszel-metod.

­†Inkluderar försökspersoner som avbrutit studiebehandlingen eller studien före vecka 48 för ISG eller före vecka 24 för DSG på grund av brist eller avsaknad av effekt och försökspersoner med hiv‑1 RNA ≥ 40 kopior/ml i vecka 48-fönstret för ISG och i vecka 24-fönstret för DSG.

Inkluderar försökspersoner som avbrutit på grund av biverkningar (AE) eller dödsfall om detta resulterade i avsaknad av virologiska data vid behandling inom det angivna tidsfönstret.

§Andra orsaker inkluderar: förlorad för uppföljning, bristande följsamhet med studiebehandlingen, läkarbeslut, protokollavvikelse, utträde av försöksperson.

Baslinjeregim = ritonavir eller kobicistat-boostad PI (särskilt atazanavir, darunavir eller lopinavir), kobicistat-boostad elvitegravir eller NNRTI (särskilt efavirenz, nevirapin eller rilpivirin), var och en administrerad med två NRTI.

Behandlingsavbrott på grund av biverkningar


I en poolad analys där data kombinerades från två behandlingsnaiva prövningar (P007 och DRIVE‑AHEAD), var andelen deltagare som vecka 48 avbrutit behandlingen på grund av en biverkning lägre i gruppen som fick kombinationsbehandling med (100 mg) doravirin (2,8 %) jämfört med gruppen som fick kombinationsbehandling med EFV (6,1 %) (behandlingsskillnad –3,4 %, p‑värde 0,012).


Pediatrisk population


Effekten av doravirin utvärderades i kombination med lamivudin och tenofovirdisoproxil (DOR/3TC/TDF) i en öppen, enarmad studie på hiv-1-infekterade pediatriska patienter i åldern 12 till under 18 år (IMPAACT 2014 (Protokoll 027)).


Vid baslinjen var medianåldern för patienterna 15 år (intervall: 12 till 17), 58 % var kvinnor, 78 % var asiatiska och 22 % var svarta, och mediantalet för CD4+ T-celler var 713 celler per mm3 (intervall: 84 till 1 397). Efter byte till DOR/3TC/TDF förblev 95 % (41/43) av virologiskt supprimerade patienter supprimerade (hiv-1 RNA < 50 kopior/ml) vid vecka 24 och 93 % (40/43) förblev supprimerade (hiv-1 RNA < 50 kopior/ml) vid vecka 48.


Europeiska läkemedelsmyndigheten har senarelagt kravet att skicka in studieresultat för doravirin för en eller flera subgrupper av den pediatriska populationen för behandling av infektion med humant immunbristvirus-1 (hiv-1). Information om pediatrisk användning finns i avsnitt Dosering.

Farmakokinetik

Absorption


Doravirins farmakokinetik har studerats hos friska och hiv‑1-infekterade försökspersoner.
Doravirins farmakokinetik är likartad hos friska och hiv‑1-infekterade försökspersoner. Steady state uppnåddes generellt dag 2 vid dosering en gång dagligen, och ackumuleringskvoten var 1,2 till 1,4 för AUC0-24, Cmax och C24. Farmakokinetiken för doravirin vid steady state efter administrering av 100 mg en gång dagligen till hiv‑1-infekterade personer, baserat på populationsfarmakokinetisk analys, redovisas nedan.

Parameter

GM (% CV)

AUC0-24

μg•h/ml

Cmax

μg/ml

C24

μg/ml

Doravirin

100 mg

en gång dagligen

16,1 (29)

0,962 (19)

0,396 (63)

GM: Geometriskt medelvärde, % CV: Geometrisk variationskoefficient

Efter peroral dosering uppnås maximal plasmakoncentration 2 timmar efter doseringen. Doravirin har en uppskattad absolut biotillgänglighet på cirka 64 % för 100 mg‑tabletten.


Effekten av föda på oral absorption


Administrering av en doravirin‑tablett som engångsdos tillsammans med en fettrik måltid till friska försökspersoner resulterade i 16 % ökning av AUC och 36 % ökning av C24 för doravirin, medan Cmax inte påverkades i nämnvärd grad.


Distribution


Baserat på administrering av en intravenös mikrodos är distributionsvolymen för doravirin 60,5 l. Doravirin är till cirka 76 % bundet till plasmaproteiner.


Metabolism


Baserat på in vitro‑data metaboliseras doravirin främst via CYP3A.


Eliminering


Doravirin har en terminal halveringstid (t1/2) på cirka 15 timmar. Doravirin elimineras främst genom oxidativ nedbrytning medierad av CYP3A4. Utsöndring av oförändrat läkemedel via gallan kan bidra till elimineringen av doravirin, men denna elimineringsväg förväntas inte vara av signifikans. Utsöndring av oförändrat läkemedel via urinen är obetydlig.


Nedsatt njurfunktion


Den renala utsöndringen av doravirin är obetydlig. I en studie där man jämförde 8 deltagare med gravt nedsatt njurfunktion med 8 deltagare utan nedsatt njurfunktion, var exponeringen av doravirin efter en engångsdos 31 % högre hos deltagarna med gravt nedsatt njurfunktion. I en populationsfarmakokinetisk analys som omfattade försökspersoner med kreatininclearance (CrCl) mellan 17 och 317 ml/min, hade inte njurfunktionen någon kliniskt relevant effekt på doravirins farmakokinetik. Ingen dosjustering behövs för patienter med lätt, måttligt eller gravt nedsatt njurfunktion. Doravirin har inte studerats hos patienter med terminal njursjukdom eller patienter som genomgår dialysbehandling (se avsnitt Dosering).


Nedsatt leverfunktion


Doravirin metaboliseras och elimineras främst via levern. Man såg ingen kliniskt relevant skillnad i doravirins farmakokinetik i en studie där man jämförde 8 deltagare med måttligt nedsatt leverfunktion (klassad som Child–Pugh klass B främst på grund av förhöjda poäng för encefalopati och ascites) med 8 deltagare utan nedsatt leverfunktion. Ingen dosjustering behövs för patienter med lätt till måttligt nedsatt leverfunktion. Doravirin har inte studerats hos patienter med gravt nedsatt leverfunktion (Child–Pugh klass C) (se avsnitt Dosering).


Pediatrisk population


Genomsnittlig exponering av doravirin var likartad hos 54 pediatriska patienter i åldern 12 till under 18 år och som vägde minst 35 kg som fick doravirin eller doravirin/lamivudin/tenofovirdisoproxil i IMPAACT 2014 (Protokoll 027) jämfört med vuxna efter administrering av doravirin eller doravirin/lamivudin/tenofovirdisoproxil (tabell 7).

Tabell 7: Steady state farmakokinetik för doravirin efter administrering av doravirin eller doravirin/lamivudin/tenofovirdisoproxil hos hiv-infekterade pediatriska patienter i åldern 12 till under 18 år och som väger minst 35 kg.

Parameter*

Doravirin

AUC0-24

(µg•h/ml)

16,4 (24)

Cmax

(µg/ml)

1,03 (16)

C24

(µg/ml)

0,379 (42)

*Presenterat som geometriskt medelvärde (%CV: geometrisk variationskoefficient)

Från populationsfarmakokinetisk analys (n=54)

Förkortningar: AUC=area under kurvan för koncentration över tid; Cmax=maximal koncentration; C24=koncentration vid 24 timmar


Äldre


Även om endast ett begränsat antal försökspersoner över 65 år har inkluderats (n = 36) har inga kliniskt relevanta skillnader i farmakokinetik för doravirin har identifierats hos försökspersoner över 65 år jämfört med försökspersoner under 65 år i en fas 1‑prövning eller populationsfarmakokinetisk analys. Ingen dosjustering krävs.


Kön


Inga kliniskt relevanta skillnader mellan män och kvinnor har identifierats vad gäller doravirins farmakokinetik.


Etnicitet


Inga kliniskt relevanta skillnader baserat på etnicitet har identifierats vad gäller doravirins farmakokinetik, baserat på en populationsfarmakokinetisk analys av doravirin hos friska och hiv‑1‑infekterade försökspersoner.

Prekliniska uppgifter

Reproduktionstoxicitet


Reproduktionsstudier med peroralt administrerat doravirin har utförts på råtta och kanin vid exponeringar som är ungefär 9 gånger (råtta) och 8 gånger (kanin) högre än exponeringen hos människa vid den rekommenderade dosen till människa (RHD), utan några effekter på embryofetal (råtta och kanin) eller pre-/postnatal (råtta) utveckling. Studier på dräktiga råttor och kaniner visade att doravirin överförs till fostret via placenta. Plasmakoncentrationer hos fostret uppmättes till 40 % (kanin) och 52 % (råtta) av moderdjurets observerade koncentration vid gestationsdag 20.


Doravirin utsöndrades i mjölken hos lakterande råttor efter peroral administrering, med koncentrationer i mjölken som var cirka 1,5 gånger högre än moderdjurets plasmakoncentration.


Karcinogenes


Långtidsstudier av oral karcinogenicitet av doravirin hos mus och råtta visade inte på någon karcinogen potential vid beräknade exponeringar upp till 6 gånger (mus) och 7 gånger (råtta) mänsklig exponering vid RHD.


Mutagenes


Doravirin var inte gentoxiskt i ett flertal in vitro- och in vivo-analyser.


Nedsatt fertilitet


Man såg inga effekter på fertilitet, parningsförmåga eller tidig embryonal utveckling när doravirin administrerades till råtta vid upp till 7 gånger mänsklig exponering vid RHD.

Innehåll

Kvalitativ och kvantitativ sammansättning

Varje filmdragerad tablett innehåller 100 mg doravirin.


Hjälpämne med känd effekt


Varje filmdragerad tablett innehåller 222 mg laktos (som monohydrat).


Förteckning över hjälpämnen

Tablettkärna


Kroskarmellosnatrium E468

Hypromellosacetatsuccinat

Laktosmonohydrat

Magnesiumstearat E470b

Mikrokristallin cellulosa E460

Kolloidal vattenfri kiseldioxid E551


Filmdragering


Karnaubavax E903

Hypromellos E464

Laktosmonohydrat

Titandioxid E171

Triacetin E1518

Blandbarhet

Ej relevant.

Miljöpåverkan

Doravirin

Miljörisk: Användning av doravirin har bedömts medföra försumbar risk för miljöpåverkan.
Nedbrytning: Doravirin är potentiellt persistent.
Bioackumulering: Doravirin har låg potential att bioackumuleras.


Läs mer

Detaljerad miljöinformation

Environmental Risk Classification


Predicted Environmental Concentration (PEC)

PEC is calculated according to the following formula:


PEC (μg/L) = (A*109 *(100-R))/(365*P*V*D*100) = 1.37*10-6 *A(100-R)


PEC = 0.00013 μg/L


Where:

A = 0.93 kg (total sold amount API in Sweden year 2020, data from IQVIA) (Ref. I)

R = 0 % removal rate (worst case assumption)

P = number of inhabitants in Sweden = 10 *106 

V (L/day) = volume of wastewater per capita and day = 200 (ECHA default) (Ref. II)

D = factor for dilution of waste water by surface water flow = 10 (ECHA default) (Ref. II)


Predicted No Effect Concentration (PNEC)


Ecotoxicological studies

Green Algae (Pseudokirchneriella subcapitata) (OECD 201) (Reference III): 

EC50 72h > 5.8 mg/L

NOEC 72h = 5.8 mg/L

No effects noted for any endpoint (yield and growth rate)


Crustacean, water flea (Daphnia magna) (OECD 211) (Ref. IV): 

Chronic toxicity

NOEC 21d = 0.38 mg/L (reproduction)


Fish, fathead minnow (Pimephales promelas) (OECD 210) (Ref. V): 

Chronic toxicity

NOEC 32d = 1 mg/L

No effects noted for any endpoint (hatching, survival, growth)


PNEC = 38 μg/L (0.38 mg/ L/ 10 based on the most sensitive NOEC for the daphnia and an assessment factor (AF) of 10)


Environmental risk classification (PEC/PNEC ratio)

PEC/PNEC = 0.00013 /38 = 3.4E-06, i.e. PEC/PNEC ≤ 0.1 which justifies the phrase "Use of doravirine has been considered to result in insignificant environmental risk.


Biotic degradation

Biodegradation in Activated Sludge

2% to CO2 in 28 days (OECD 314B) (Ref VI)


[14C] doravirine was evaluated for biodegradability in wastewater according to OECD Guideline 314B. Activated sludge was dosed with approximately 1 mg/L [14C] doravirine. Mass balance of the biotic sludge system ranged from 96.0 to 102% of the applied radioactivity (% AR) over the course of the study. Ultimate biodegradation (conversion to CO2) occurred at 2.1% AR in the biotic activated sludge test solutions at day 28. Two minor regions of radioactivity (<10% AR) were observed in the HPLC analyses of the biotic sludge in addition to the parent peak. The overall primary biodegradation half-life of doravirine in the biotic sludge was calculated to be 158 days. The elimination rate constant, ke, was 0.0044 days-1.

  

Sediment Transformation (OECD 308) (Ref. VII):

DT50 (total system) = 136-154 days


Transformation of [14C] doravirine was evaluated in two aerobic sediment/water systems at 20°C for 102 days following OECD Guideline 308. Sediment/water systems were dosed with 1 mg/L [14C] doravirine. Carbon dioxide (CO2) produced due to biodegradation was trapped and measured over the test period.


Water-sediment samples were analyzed at 0, 3, 13, 27, 56, and 102 days of incubation. Approximately 150 mL of acetonitrile was added to each sediment sample and the sample was capped and hand shaken to homogenize. The samples were then placed on a shaker table at approximately 200 rpm for 10 minutes and then centrifuged at 1000 rpm for 10 minutes. The sample extracts were transferred to a graduated cylinder, the volume was recorded, and samples were analyzed by LSC (2 × 1.0 mL). With the exception of the day 0 samples, the extraction procedure was repeated two times for each sampling interval; once using 80/20 acetonitrile/purified reagent water (v/v) and once using 80/20/0.1 acetonitrile/purified reagent water/formic acid (v/v/v) for a total of three extractions. Due to < 2% AR recovered from the second extraction, the day 0 sediment samples were only extracted a total of two times. The extracts were then combined and duplicate 1.0-mL aliquots were analyzed by LSC. A portion of the combined extracts was then concentrated to near dryness under vacuum by rotary evaporation using minimal heating. The concentrated sample was transferred to a graduated glass conical test tube, the flask was rinsed with a portion of 50/50 acetonitrile/purified reagent water (v/v), and the rinses were added to the test tube. The resulting volume was recorded and the samples vortexed for 30 seconds, then shaken to mix. Duplicate 0.1-mL aliquots of the concentrated samples were subsampled for LSC analysis. A portion of the concentrate was centrifuged at 10,000 rpm for five minutes to precipitate any solids and samples were analyzed by LSC (1 × 0.05 mL). A portion of the centrifuged sample was transferred into an autosampler vial and analyzed by HPLC/RAM. An aliquot (20 µL) of the appropriate MK-1439 stock solution was added to each vial prior to HPLC/RAM analysis. Average recovery ranged from 90 to 110% over the 102 day test period.

The half-life of doravirine in the total water/sediment test systems was 136 to 154 days at 20°C (corresponding to 290 to 329 days at 12°C). Evidence of primary biodegradation was observed for [14C] doravirine in the aerobic water/sediment test systems. Several minor peaks were observed in some of the chromatograms for the Taunton River and Weweantic River test samples. In all cases, these minor peaks represented less than 10% AR in the water and sediment extracts and were not characterized further.


Ultimate biodegradation of [14C] doravirine was observed in the aerobic samples with evolution of 14CO2 reaching an average maximum of 5.06 and 2.04 % AR for the Taunton River and Weweantic River aerobic test samples, respectively, at day 102. Generation of volatile organic compounds was negligible and observed at an average maximum of 0.0114 and 0.0110% AR for the Taunton River and Weweantic River aerobic test samples, respectively, at day 102.


Justification of chosen biotic degradation phrase:

Since half-life >120 days for total system, doravirine is potentially persistent.


Bioaccumulation

Partitioning coefficient (OECD 107) (Ref.VIII): 

Log Kow = 2.08 at pH 7


Justification of chosen bioaccumulation phrase:

Since log Kow < 4, doravirine has low potential for bioaccumulation.


References

  1. Data from IQVIA ”Consumption assessment in kg for input to environmental classification - updated 2021 (data 2020)”.

  2. ECHA, European Chemicals Agency. 2008 Guidance on information requirements and chemical safety assessment. http://guidance.echa.europa.eu/docs/guidance_document/information_requirements_en.htm

  3. Softcheck KA. Doravirine (MK-1439) - 72-hour toxicity test with the freshwater green alga, Pseudokirchneriella subcapitata following OECD guideline 201. Wareham (MA): Smithers Viscient; 7 Jan 2016. Study No. 359.6979.

  4. Shaw AC. MK-1439 - full life-cycle toxicity test with water fleas, Daphnia magna, under static renewal conditions following OECD guideline 211. Wareham (MA): Smithers Viscient; 16 Mar 2018. Report No. 359.6981.

  5. Sayers LE. MK-1439 - early life-stage toxicity test with fathead minnow (Pimephales promelas): OECD Guideline 210, OCSPP Guideline 850.1400. Wareham (MA): Smithers Viscient; 16 March 2018. Study No. 359.6980.

  6. Griffith AW. [14C]MK-1439 - Determination of the biodegradability of a test substance in activated sludge based on OECD method 314B. Wareham (MA): Smithers Viscient; 1 Jul 2016. Study No. 359.6985.

  7. Letourneau M. [14C]MK-1439 - Aerobic transformation in aquatic sediment systems following OECD guideline 308. Wareham (MA): Smithers Viscient; 27 Sep 2016. Study No. 359.6984.

  8. Grenier AC. MK-1439 - Determining the partition coefficient (noctanol/water) by the flask-shaking method following OECD guideline 107. Smithers Viscient; 17 Dec 2012. Study No.359.6676.

Hållbarhet, förvaring och hantering

Hållbarhet

30 månader

Används inom 35 dagar efter öppnande.


Särskilda förvaringsanvisningar

Förvaras i originalförpackningen. Tillslut burken väl. Fuktkänsligt. Avlägsna inte torkmedlet. Inga särskilda temperaturanvisningar.


Särskilda anvisningar för destruktion

Ej använt läkemedel och avfall ska kasseras enligt gällande anvisningar.

Egenskaper hos läkemedelsformen

Filmdragerad tablett


Vit, oval tablett med måtten 19,00 mm x 9,50 mm, märkt med företagslogotypen och ”700” på den ena sidan, slät på den andra.

Förpackningsinformation

Filmdragerad tablett 100 mg Vit, oval tablett med måtten 19,00 mm x 9,50 mm, märkt med företagslogotypen och ”700” på den ena sidan, slät på den andra.
30 tablett(er) burk (fri prissättning), EF

Följande produkter har även parallelldistribuerade förpackningar:
Filmdragerad tablett 100 mg

Hitta direkt i texten
Av