FASS logotyp
Receptbelagd

Peka på symbolerna och beteckningarna till vänster för en förklaring.

Kontakt

Sök apotek med läkemedlet i lager

Sök lagerstatus

Vaxelis

MSD

Injektionsvätska, suspension, förfylld spruta
(Tillhandahålls ej) (Enhetlig, grumlig, vit till benvit suspension)

Vacciner mot bakteriella infektioner i kombination med vacciner mot virusinfektioner

ATC-kod: J07CA09
Utbytbarhet: Ej utbytbar
Läkemedel från MSD omfattas av Läkemedelsförsäkringen.
  • Vad är en FASS-text?

Fass-text

Texten nedan gäller för:
Vaxelis injektionsvätska, suspension ; injektionsvätska, suspension, förfylld spruta

FASS-text: Denna text är avsedd för vårdpersonal.

Texten är baserad på produktresumé: 01/2024

Indikationer

Vaxelis (DTaP-HB-IPV-Hib) är indicerat för primär- och boostervaccination hos spädbarn och småbarn från 6 veckor mot difteri, tetanus, pertussis, hepatit B, polio och invasiva sjukdomar orsakade av Haemophilus influenzae typ b (Hib).


Vaxelis ska användas i enlighet med officiella rekommendationer.

Kontraindikationer

Anafylaktisk reaktion efter administrering av Vaxelis eller annat vaccin innehållande samma komponenter eller innehållsämnen.


Överkänslighet mot de aktiva substanserna eller mot något hjälpämne som anges i avsnitt Innehåll, eller mot spårmängder av restsubstans (glutaraldehyd, formaldehyd, neomycin, streptomycin, polymyxin B, och bovint serumalbumin).


Encefalopati av okänd etiologi inom 7 dagar efter en föregående vaccination med ett vaccin innehållande pertussis. I dessa fall ska vaccination mot pertussis fortsättningsvis inte ges och vaccinationsschemat ska fullföljas med vacciner mot difteri, tetanus, hepatit B, poliomyelit och Hib.


Okontrollerad neurologisk sjukdom eller okontrollerad epilepsi: vaccination mot pertussis ska inte administreras förrän behandling har etablerats, tillståndet har stabiliserats och nyttan klart överväger risken med vaccination.

Dosering


Dosering


Primärvaccination:


Primärvaccinationsschemat består av två eller tre doser med minst en 1 månads mellanrum och kan ges från 6 veckors ålder i enlighet med officiella rekommendationer.


Då en dos hepatit B-vaccin har givits vid födseln kan Vaxelis användas för kompletterande doser av hepatit B-vaccin från 6 veckors ålder. Om en andra dos hepatit B-vaccin krävs före denna ålder bör monovalent hepatit B-vaccin användas. Vaxelis kan användas i ett kombinerat vaccinationsschema där hexavalent/pentavalent/hexavalent vaccin kombineras.


Boostervaccination:


Efter en 2- eller 3-dosers primärvaccination med Vaxelis ska en boosterdos ges minst 6 månader efter den sista primärvaccinationen. Vaxelis kan användas som en boosterdos hos barn som mottagit annat hexavalent vaccin vid primärvaccinationen. Då en boosterdos med hexavalent vaccin som innehåller DTaP (difteri, tetanus och acellulärt pertussis) inte finns tillgängligt måste minst en dos Hib-vaccin administreras.


Övrig pediatrisk population


Säkerhet och effekt för spädbarn under 6 veckor har inte fastställts. Inga data finns tillgängliga.


Det finns inga data tillgängliga för äldre barn (se avsnitt Biverkningar och Farmakodynamik).


Administreringssätt


Vaxelis ska endast ges som intramuskulär (i.m.) injektion. Företrädesvis ges injektionen anterolateralt i låret (rekommenderat till spädbarn under ett år) eller i överarmens deltamuskel.

Anvisningar om hantering av läkemedlet före administrering finns i avsnitt Hållbarhet, förvaring och hantering.

Varningar och försiktighet

Spårbarhet


För att underlätta spårbarhet av biologiska läkemedel ska läkemedlets namn och tillverkningssatsnummer dokumenteras.


Vaxelis förhindrar inte sjukdom som orsakas av andra patogener än Corynebacterium diphtheriae, Clostridium tetani, Bordetella pertussis, hepatit B-virus, poliovirus eller Haemophilus influenzae typ b. Det kan emellertid förväntas att hepatit D kommer att förebyggas genom immunisering eftersom hepatit D (orsakad av deltavirus) inte inträffar i frånvaro av hepatit B-infektion.


Skydd


Vaxelis skyddar inte mot hepatitinfektion som orsakas av andra virus som hepatit A, hepatit C och hepatit E eller av andra leverpatogener.


Möjligheten finns att odetekterad hepatit B-infektion kan förekomma vid tiden för vaccination på grund av den långa inkubationsperioden för hepatit B. I sådana fall förhindrar kanske inte vaccinet att hepatit B-infektion inträffar.

Vaxelis skyddar inte mot sjukdomar som orsakas av andra typer av Haemophilus influenzae än typ b eller av andra mikroorganismer som orsakar invasiva sjukdomar såsom meningit eller sepsis, däribland N. meningitidis.


Liksom för alla vacciner är det inte säkert att vaccination leder till ett skyddande immunsvar hos alla som får vaccinet.


Före immunisering


Vaccination ska föregås av granskning av individens anamnes (särskilt gällande tidigare vaccinationer och eventuella biverkningar).


Som för alla vacciner som injiceras ska lämplig medicinsk behandling och övervakning finnas lättillgängligt för omedelbar användning i händelse av en sällsynt anafylaktisk reaktion efter administrering av vaccinet (se avsnitt Kontraindikationer).


Som med andra vacciner ska administrering av Vaxelis skjutas upp hos barn med måttlig till svår akut sjukdom, med eller utan feber. Lindrig sjukdom och/eller låggradig feber utgör inte en kontraindikation.


Om något av följande har inträffat efter administrering av vaccin innehållande pertussis bör beslutet att administrera flera doser av vaccin innehållande pertussis övervägas noggrant:

  • feber på ≥ 40,5 °C inom 48 timmar utan någon annan identifierbar orsak

  • kollaps eller chockliknande tillstånd (hypotonisk-hyporesponsiv episod [HHE]) inom 48 timmar efter vaccination

  • ihållande gråt som varar ≥ 3 timmar inom 48 timmar efter vaccination

  • krampanfall med eller utan feber inom 3 dagar efter vaccination.

Det kan finnas omständigheter, som t.ex. hög incidens av pertussis, när den möjliga nyttan överväger den möjliga risken.


Om Guillain-Barrés syndrom har inträffat inom 6 veckor efter tidigare administrering av vaccin innehållande tetanustoxoid bör beslutet att administrera vaccin innehållande tetanustoxoid, inklusive Vaxelis, baseras på noggrant övervägande av möjlig nytta och risk.


En anamnes av feberkramper, tidigare förekomst inom familjen av kramper eller fall av plötslig spädbarnsdöd (SIDS) utgör ingen kontraindikation för användning av Vaxelis. Vaccinerade personer med en anamnes av feberkramper ska följas upp noggrant eftersom sådana biverkningar kan inträffa inom 2 till 3 dagar efter vaccination.

Administrera inte som intramuskulär, intradermal eller subkutan injektion.


Särskilda populationer


Prematura spädbarn

En begränsad mängd data från 111 för tidigt födda spädbarn i kliniska prövningar tyder på att Vaxelis kan ges till prematura spädbarn. Immunsvaret på Vaxelis hos dessa spädbarn var generellt liknande det som sågs i hela studiepopulationen. Ett lägre immunsvar kan eventuellt observeras och omfattningen av det kliniska skyddet är okänt.


Den potentiella risken för apné och behovet av andningsövervakning under 48‑72 timmar ska beaktas när den primära immuniseringsserien ges till mycket prematura spädbarn (födda ≤ 28 graviditetsveckan) och särskilt för dem med tidigare känd omogen lungutveckling. Eftersom nyttan med vaccination är hög för denna grupp spädbarn bör vaccinationen inte undanhållas eller skjutas upp.


Genetisk polymorfism

Immunsvar på vaccinet har inte studerats med avseende på genetisk polymorfism.


Immunsupprimerade barn

Vaccinets immunogenicitet kan minska av immunsuppressiv behandling eller immunbrist. Det rekommenderas att skjuta upp vaccinationen till slutet av en sådan behandling eller sjukdom. Trots det rekommenderas vaccination av personer med kronisk immunbrist som hiv-infektion även om antikroppssvaret kan vara begränsat.


Blodsjukdomar

Precis som med alla vacciner som injiceras måste vaccinet administreras med försiktighet till personer med trombocytopeni eller blödningsrubbning eftersom blödning kan uppstå efter en intramuskulär administrering.


Påverkan på laboratorietestning

Eftersom Hib-kapselpolysackaridantigen utsöndras i urinen kan ett falskt positivt urinprov erhållas med känsliga tester i minst 30 dagar efter vaccination. Andra tester ska användas för att bekräfta Hib-infektion under denna period.


Natrium

Detta läkemedel innehåller mindre än 1 mmol (23 mg) natrium per dos, dvs. är näst intill ”natriumfritt”.

Interaktioner

Vaxelis kan administreras samtidigt med konjugerat pneumokockpolysackaridvaccin, rotavirusvaccin, mässling, påssjuka och röda hundvaccin (MPR) och vaccin innehållande varicella samt konjugerat meningokock B- och C-vaccin.


Data från en klinisk studie visar att, när Vaxelis ges samtidigt med konjugerat pneumokockvaccin (PCV13) är incidensen av feber högre efter boosterdosen under det andra levnadsåret jämfört med primärserien. Nästan samtliga fall av feber var lindriga eller måttliga (<39,5 °C) och övergående (varade ≤2 dagar) (se avsnitt Biverkningar).


Samtidig administrering av Vaxelis med andra injicerbara vaccin måste ske på separata injektionsställen och företrädesvis separata extremiteter.


Vaxelis ska inte blandas med några andra vaccin eller andra parenteralt administrerade läkemedel.


Immunsuppressiv behandling kan hindra utvecklingen av förväntat immunsvar (se avsnitt Varningar och försiktighet).


På grund av en ökad risk för feber, ömhet vid injektionsstället, ändringar i matvanor och irritation, då ett annat hexavalent vaccin med liknande reaktogenicitetsprofil som Vaxelis administrerades samtidigt som meningokock B-vaccin, kan separat vaccination övervägas.

Graviditet 

Detta vaccin är inte avsett för administrering till fertila kvinnor.

Amning 

Detta vaccin är inte avsett för administrering till fertila kvinnor.

Trafik

Vaxelis är indicerat för spädbarn och småbarn, därför har inga studier gjorts för att utvärdera effekten på förmågan att framföra fordon eller använda maskiner. Vaccinet förväntas ha försumbar eller ingen effekt i detta avseende.

Biverkningar


Sammanfattning av säkerhetsprofil


De vanligast rapporterade biverkningarna efter administrering av Vaxelis var irritabilitet, gråt, somnolens, reaktioner vid injektionsstället (smärta, erytem, svullnad), feber (≥38 °C), minskad aptit och kräkningar.


Säkerhet och effekt för barn över 15 månader har inte undersökts i kliniska prövningar.


I en klinisk studie där Vaxelis gavs tillsammans med Prevenar 13 (PCV13) som en boosterdos av båda vaccinerna rapporterades feber ≥ 38.0 °C hos 52,5 % av barnen jämfört med 33,1 % till 40,7 % av barnen under primärserien. Feber ≥39,5 °C sågs hos 3,7 % av barnen (efter booster) och 0,2 % till 0,8 % av barnen (efter primärserie) som fick Vaxelis med PCV13 (se avsnitt Varningar och försiktighet och Interaktioner). Nästan samtliga fall av feber efter primärvaccination och boosterdosen var lindrig till måttlig (< 39,5 °C) och övergående (varade ≤ 2 dagar).


Tabell över biverkningar


Följande konvention har använts för klassificering av biverkningar:

Mycket vanliga (≥1/10)
Vanliga (≥1/100, <1/10)
Mindre vanliga (≥1/1 000, <1/100)
Sällsynta (≥1/10 000, <1/1 000)
Mycket sällsynta (<1/10 000)

Ingen känd frekvens (kan inte beräknas från tillgängliga data)


Tabell 1: Tabell över biverkningar från kliniska prövningar och efter godkännandet för försäljning

MedDRA klassificering av organsystem

Frekvens

Biverkningar

Infektioner och infestationer

Mindre vanliga

Rinit

Blodet och lymfsystemet

Mindre vanliga

Lymfadenopati

Immunsystemsjukdomar

Sällsynta

Överkänslighet*, anafylaktisk reaktion*

Metabolism och nutrition

Mycket vanliga

Minskad aptit

Mindre vanliga

Ökad aptit

Psykiska störningar

Mindre vanliga

Sömnstörningar inklusive sömnlöshet, rastlöshet

Centrala och perifera nervsystemet

Mycket vanliga

Somnolens

Mindre vanliga

Hypotoni

 

Ingen känd frekvens

Krampanfall med eller utan feber, hypoton‑hyporesponsiv episod (HHE)

Blodkärl

Mindre vanliga

Blekhet

Andningsvägar, bröstkorg och mediastinum

Mindre vanliga

Hosta

Magtarmkanalen

Mycket vanliga

Kräkningar

Vanliga

Diarré

Mindre vanliga

Buksmärta

Hud och subkutan vävnad

Mindre vanliga

Hudutslag, hyperhidros

Allmänna symtom och/eller symtom vid administreringsstället

Mycket vanliga

Gråt, irritabilitet

Erytem vid injektionsstället, smärta vid injektionsstället, svullnad vid injektionsstället

Feber

Vanliga

Blåmärke vid injektionsstället, förhårdnad vid injektionsstället, knöl vid injektionsstället

Mindre vanliga

Utslag vid injektionsstället, värmekänsla vid injektionsstället, trötthet

Sällsynta

Utbredd svullnad i den vaccinerade extremiteten§

* Baserat på rapporter efter godkännandet för försäljning.

Baserat på rapporter efter godkännandet för försäljning. Eftersom dessa biverkningar rapporterats hos en population av okänd storlek, är det i allmänhet inte möjligt att tillförlitligt kunna bedöma frekvensen eller fastställa ett kausalt samband med vaccinet. Se avsnitt Varningar och försiktighet.

§ Uppskattad frekvens baserat på rapporter efter godkännandet för försäljning och som inte rapporterats i kliniska prövningar med fler än 5 200 deltagare.


Prematura spädbarn


Apné hos mycket prematura spädbarn (≤ 28 graviditetsveckor) (se avsnitt Varningar och försiktighet).


Rapportering av misstänkta biverkningar

Det är viktigt att rapportera misstänkta biverkningar efter att läkemedlet godkänts. Det gör det möjligt att kontinuerligt övervaka läkemedlets nytta-riskförhållande. Hälso- och sjukvårdspersonal uppmanas att rapportera varje misstänkt biverkning till Läkemedelsverket, men alla kan rapportera misstänkta biverkningar till Läkemedelsverket, www.lakemedelsverket.se. Postadress

Läkemedelsverket
Box 26
751 03 Uppsala

Överdosering

Inga fall av överdosering har rapporterats.

Farmakodynamik


Immunogenicitet efter primärvaccination och boosterdos


Primärvaccinationsscheman som har använts i kliniska prövningar var: 2, 4 månaders ålder utan hepatit B-vaccination vid födseln; 2, 3, 4 månaders ålder utan hepatit B-vaccination vid födseln; och 2, 4, 6 månaders ålder med och utan hepatit B-vaccination vid födseln. Boosterdosen i kliniska studier gavs vid 11-12 månaders ålder efter en 2-dos primärvaccination, vid 12 månaders ålder efter en 3-dos primärvaccination (2, 3, 4 månader), och vid 15 månaders ålder efter en 3-dos primärvaccination (2, 4, 6 månader). Resultat för varje komponent i vaccinet sammanfattas i tabell 2 och tabell 3.


Tabell 2: Frekvenser av Seroprotektion/Vaccinsvar en månad efter primärvaccination

Tröskelvärden för antikroppar

Två doser

Tre doser

2, 4 månader

2, 3, 4 månader

2, 4, 6 månader

N = 319‑609

%

N = 498‑550

%

N = 2455‑2696

%

Anti-difteri (≥ 0,01 IE/ml)

98,3

99,8

99,8

Anti-tetanus (≥ 0,01 IE/ml)

100,0

100,0

100,0

Anti-PT (vaccinsvar) a

98,1

99.4

98,9

Anti-FHA (vaccinsvar) a

89,0

89,0

88,1

Anti-PRN (vaccinsvar) a

80,3

86,7

84,0

Anti-FIM (vaccinsvar) a

93,3

97,2

 90,0

Anti-polio typ 1 (≥ 1:8 spädning)

93,8

100,0

100,0

Anti-polio typ 2 (≥ 1:8 spädning)

98,0

99,8

100,0

Anti-polio typ 3 (≥ 1:8 spädning)

92,9

100,0

100,0

Anti-HBs Ag (≥ 10 mIE/ml)

Med hepatit B-vaccination vid födseln

/

/

99,8

Utan hepatit B-vaccination vid födseln

98,1

97,8

97,8b

Anti-PRP (≥ 0,15 µg/ml)

96,6

98,4

98,1

aVaccinsvar: Om antikroppskoncentrationen före dos 1 < nedre gräns för kvantifiering (LLOQ) så var antikroppskoncentrationen efter vaccination ≥ LLOQ; om antikroppskoncentrationen före dos 1 ≥ LLOQ så var antikroppskoncentrationen efter vaccination ≥ nivå före dos 1. LLOQ = 4EU/ml är för anti-PT, anti-PRN och anti-FIM; och LLOQ = 3EU/ml för anti-FHA

bN=89 patienter från en separat studie


Tabell 3: Frekvenser av Seroprotektion/Vaccinsvar en månad efter boostervaccination

Tröskelvärden för antikroppar

Booster vid 11‑12 månader efter primärdoser vid 2, 4 månader

Booster vid 12 månader efter primärdoser vid 2, 3, 4 månader

N = 377-591

%

N = 439-551

%

Anti-difteri (≥ 0,1 IE/ml)

98,6

99,8

Anti-tetanus (≥ 0,1 IE/ml)

99,8

100,0

Anti-PT (vaccinsvar)a

99,1

99,8

Anti-FHA (vaccinsvar)a

97,4

97,2

Anti-PRN (vaccinsvar)a

96,9

99,3

Anti-FIM (vaccinsvar)a

98,3

99,6

Anti-polio typ 1 (≥ 1:8 spädning)

99,3

99,8

Anti-polio typ 2 (≥ 1:8 spädning)

99,8

100,0

Anti-polio typ 3 (≥ 1:8 spädning)

99,5

100,0

Anti-HBs Ag (≥ 10 IE/ml)b

98,1

99,6

Anti-PRP

(≥ 0,15 µg/ml)

99,6

99,5

(≥ 1,0 µg/ml)

89,9

95,0

aVaccinsvar: Om antikroppskoncentrationen före dos 1 < LLOQ så var antikroppskoncentrationen efter booster ≥ LLOQ; om antikroppskoncentrationen före dos 1 ≥ LLOQ så var antikroppskoncentrationen efter booster ≥ nivå före dos 1. LLOQ = 4EU/ml är för anti-PT, anti-PRN och anti-FIM; och LLOQ = 3EU/ml för anti-FHA

bFick inte hepatit B-vaccin vid födseln

Beträffande PT och FIM har liknande svarsfrekvenser och högre geometriska medelkoncentrationer (GMC) observerats både efter primärvaccination och efter booster jämfört med kontrollvaccin. Lägre immunsvar mot FHA, PRN, IPV1 (inaktiverat poliovaccin) och IPV3 observerandes efter en 2-dos primärserie (2, 4 månader), även om den kliniska betydelsen av dessa data förblir osäker. Svarsfrekvens för pertussis var liknande den för kontrollvaccin för alla pertussisantigener efter boosterdosen.


Immunogenicitet för Vaxelis administrerad till barn över 15 månader har inte undersökts i kliniska prövningar.


I en öppen studie gavs Vaxelis som en boosterdos till 167 friska barn, vid ungefär 11‑13 månaders ålder, som tidigare fått en 2-dos primärserie av Vaxelis (N=85) eller annat hexavalent vaccin med 2 pertussiskomponenter (DTaP-HB-IPV-Hib, N=82) som del av rutinvaccination. En boosterdos av Vaxelis tolererades väl och inducerade en ökning i humorala immunitetssvaret mot alla antigener. 30 dagar efter boost hade minst 89 % av barnen en serorespons som definieras som skyddande mot difteri, tetanus, hepatit B, poliomyelit och invasiv Haemophilus influenzae typ b sjukdom.


Varaktighet av immunsvar


Immunologiskt minne för hepatit B

Varaktigheten av immunsvar utvärderades hos barn upp till 8 år efter första vaccinationen med Vaxelis. Andelen av dessa barn med anti‑HBsAg ≥ 10 mIU/ml efter de fått Vaxelis, antingen vid 2, 4 och 11‑12 månaders ålder eller vid 2, 3, 4 och 12 månaders ålder var:

  • 65,8 % (119 av 181) och 70,2 % (134 av 191), vid 4 år respektive 5 år,

  • 40,9 % (38 av 93) och 49,1 % (55 av 112), vid 8 år respektive 9 år.

En testdos med hepatit B vaccin gavs till barn vid 8 eller 9 års ålder. Ungefär en månad efter denna testdos, var andelen med anti‑HBsAg ≥ 10 mIU/ml 100 % (93 av 93) respektive 99,1 % (108 av 109). Data visar på en anamnestisk reaktion efter en testdos, vilket tyder på ett bestående immunologiskt minne för hepatit B hos personer som tidigare fått Vaxelis.


Varaktighet av antikroppar mot pertussisantigener

Varaktigheten av pertussisantikroppar mättes hos barn i 4 eller 5 års ålder som hade fått Vaxelis vid 2, 4 och 11-12 månaders ålder. Andelen av dessa barn med anti-pertussisantikroppar ≥ den nedre kvantifieringsgränsen: var anti-PT 58,4 %, anti-FHA 80,9 %, anti-PRN 66,1 % och anti-FIM 94,4 %.

Farmakokinetik

Inga farmakokinetiska studier har utförts.

Prekliniska uppgifter

Gängse studier avseende säkerhet visade inte några särskilda risker för människa.

Innehåll

Kvalitativ och kvantitativ sammansättning

En dos (0,5 ml) innehåller:

Difteritoxoid1

inte mindre än 20 IE6

Tetanustoxoid1

inte mindre än 40 IE6

Bordetella pertussis-antigener1


Pertussistoxoid (PT)

20 mikrogram

Filamentöst hemagglutinin (FHA)

20 mikrogram

Pertaktin (PRN)

3 mikrogram

Fimbria typ 2 och 3 (FIM)

5 mikrogram

Hepatit B-ytantigen2,3 

10 mikrogram

Poliovirus (inaktiverat)4


Typ 1 (Mahoney)

40 D-antigenenheter5 

Typ 2 (MEF-1)

8 D-antigenenheter5 

Typ 3 (Saukett)

32 D-antigenenheter5 

Haemophilus influenzae typ b-polysackarid


(polyribosylribitolfosfat)

3 mikrogram

Konjugerad till meningokockprotein2

50 mikrogram

1 adsorberad till aluminiumfosfat (0,17 mg Al3+)

2 adsorberad till amorf aluminiumhydroxifosfatsulfat (0,15 mg Al3+)

3 odlad i jästceller (Saccharomyces cerevisia) med rekombinant DNA-teknik

4 odlade i Veroceller

5 eller motsvarande antigenmängd som bestämts med en lämplig immunkemisk metod

6 eller motsvarande aktivitet som bestämts via en immunogenetisk utvärdering.


Vaccinet kan innehålla spårmängder av glutaraldehyd, formaldehyd, neomycin, streptomycin, polymyxin B,och bovint serumalbumin som används under tillverkningsprocessen (se avsnitt Kontraindikationer).


Förteckning över hjälpämnen

Natriumfosfat

Vatten för injektionsvätskor


För adjuvantia, se avsnitt Kvalitativ och kvantitativ sammansättning.

Blandbarhet

Då blandbarhetsstudier saknas får detta vaccin inte blandas med andra vacciner eller läkemedel.

Miljöpåverkan

Bordetella pertussis, filamentöst hemagglutinin

Miljörisk: Användning av vacciner bedöms inte medföra någon miljöpåverkan.


Läs mer

Detaljerad miljöinformation

According to the European Medicines Agency guideline on environmental risk assessments for pharmaceuticals (EMA/CMP/SWP/4447/00), vitamins, electrolytes, amino acids, peptides, proteins, carbohydrates, lipids, vaccines and herbal medicinal products are exempted because they are unlikely to result in significant risk to the environment (Ref. I).


Even though biomolecules are exempted from environmental risk classification it should be remembered that these molecules may be biologically active.


References

  1. Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP); Guideline on the Environmental Risk Assessment of Medicinal Products for Human Use. 1 June 2006, Ref EMEA/CPMP/SWP/4447/00.

 

Bordetella pertussis, fimbrieadhesin typ 2 och 3

Miljörisk: Användning av vacciner bedöms inte medföra någon miljöpåverkan.


Läs mer

Detaljerad miljöinformation

According to the European Medicines Agency guideline on environmental risk assessments for pharmaceuticals (EMA/CMP/SWP/4447/00), vitamins, electrolytes, amino acids, peptides, proteins, carbohydrates, lipids, vaccines and herbal medicinal products are exempted because they are unlikely to result in significant risk to the environment (Ref. I).


Even though biomolecules are exempted from environmental risk classification it should be remembered that these molecules may be biologically active.


References

  1. Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP); Guideline on the Environmental Risk Assessment of Medicinal Products for Human Use. 1 June 2006, Ref EMEA/CPMP/SWP/4447/00.

Bordetella pertussistoxoid

Miljörisk: Användning av vacciner bedöms inte medföra någon miljöpåverkan.


Läs mer

Detaljerad miljöinformation

According to the European Medicines Agency guideline on environmental risk assessments for pharmaceuticals (EMA/CMP/SWP/4447/00), vitamins, electrolytes, amino acids, peptides, proteins, carbohydrates, lipids, vaccines and herbal medicinal products are exempted because they are unlikely to result in significant risk to the environment (Ref. I).


Even though biomolecules are exempted from environmental risk classification it should be remembered that these molecules may be biologically active.


References

  1. Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP); Guideline on the Environmental Risk Assessment of Medicinal Products for Human Use. 1 June 2006, Ref EMEA/CPMP/SWP/4447/00.

Clostridium tetanitoxoid

Miljörisk: Användning av vacciner bedöms inte medföra någon miljöpåverkan.


Läs mer

Detaljerad miljöinformation

According to the European Medicines Agency guideline on environmental risk assessments for pharmaceuticals (EMA/CMP/SWP/4447/00), vitamins, electrolytes, amino acids, peptides, proteins, carbohydrates, lipids, vaccines and herbal medicinal products are exempted because they are unlikely to result in significant risk to the environment (Ref. I).


Even though biomolecules are exempted from environmental risk classification it should be remembered that these molecules may be biologically active.


References

  1. Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP); Guideline on the Environmental Risk Assessment of Medicinal Products for Human Use. 1 June 2006, Ref EMEA/CPMP/SWP/4447/00.

 

Corynebacterium diphtheriae toxoid

Miljörisk: Användning av vacciner bedöms inte medföra någon miljöpåverkan.


Läs mer

Detaljerad miljöinformation

According to the European Medicines Agency guideline on environmental risk assessments for pharmaceuticals (EMA/CMP/SWP/4447/00), vitamins, electrolytes, amino acids, peptides, proteins, carbohydrates, lipids, vaccines and herbal medicinal products are exempted because they are unlikely to result in significant risk to the environment (Ref. I).


Even though biomolecules are exempted from environmental risk classification it should be remembered that these molecules may be biologically active.


References

  1. Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP); Guideline on the Environmental Risk Assessment of Medicinal Products for Human Use. 1 June 2006, Ref EMEA/CPMP/SWP/4447/00.

Haemophilus influenzae typ B polysackarid

Miljörisk: Användning av vacciner bedöms inte medföra någon miljöpåverkan.


Läs mer

Detaljerad miljöinformation

According to the European Medicines Agency guideline on environmental risk assessments for pharmaceuticals (EMA/CMP/SWP/4447/00), vitamins, electrolytes, amino acids, peptides, proteins, carbohydrates, lipids, vaccines and herbal medicinal products are exempted because they are unlikely to result in significant risk to the environment (Ref. I).


Even though biomolecules are exempted from environmental risk classification it should be remembered that these molecules may be biologically active.


References

  1. Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP); Guideline on the Environmental Risk Assessment of Medicinal Products for Human Use. 1 June 2006, Ref EMEA/CPMP/SWP/4447/00.

Hepatit B-virus, ytantigen (HBsAg)

Miljörisk: Användning av vacciner bedöms inte medföra någon miljöpåverkan.


Läs mer

Detaljerad miljöinformation

According to the European Medicines Agency guideline on environmental risk assessments for pharmaceuticals (EMA/CMP/SWP/4447/00), vitamins, electrolytes, amino acids, peptides, proteins, carbohydrates, lipids, vaccines and herbal medicinal products are exempted because they are unlikely to result in significant risk to the environment (Ref. I).


Even though biomolecules are exempted from environmental risk classification it should be remembered that these molecules may be biologically active.


References

  1. Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP); Guideline on the Environmental Risk Assessment of Medicinal Products for Human Use. 1 June 2006, Ref EMEA/CPMP/SWP/4447/00.

Pertaktin

Miljörisk: Användning av vacciner bedöms inte medföra någon miljöpåverkan.


Läs mer

Detaljerad miljöinformation

According to the European Medicines Agency guideline on environmental risk assessments for pharmaceuticals (EMA/CMP/SWP/4447/00), vitamins, electrolytes, amino acids, peptides, proteins, carbohydrates, lipids, vaccines and herbal medicinal products are exempted because they are unlikely to result in significant risk to the environment (Ref. I).


Even though biomolecules are exempted from environmental risk classification it should be remembered that these molecules may be biologically active.


References

  1. Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP); Guideline on the Environmental Risk Assessment of Medicinal Products for Human Use. 1 June 2006, Ref EMEA/CPMP/SWP/4447/00.

Poliovirus typ 1, stam Mahoney, inaktiverat

Miljörisk: Användning av vacciner bedöms inte medföra någon miljöpåverkan.


Läs mer

Detaljerad miljöinformation

According to the European Medicines Agency guideline on environmental risk assessments for pharmaceuticals (EMA/CMP/SWP/4447/00), vitamins, electrolytes, amino acids, peptides, proteins, carbohydrates, lipids, vaccines and herbal medicinal products are exempted because they are unlikely to result in significant risk to the environment (Ref. I).


Even though biomolecules are exempted from environmental risk classification it should be remembered that these molecules may be biologically active.


References

  1. Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP); Guideline on the Environmental Risk Assessment of Medicinal Products for Human Use. 1 June 2006, Ref EMEA/CPMP/SWP/4447/00.

Poliovirus typ 2, stam MEF-1, inaktiverat

Miljörisk: Användning av vacciner bedöms inte medföra någon miljöpåverkan.


Läs mer

Detaljerad miljöinformation

According to the European Medicines Agency guideline on environmental risk assessments for pharmaceuticals (EMA/CMP/SWP/4447/00), vitamins, electrolytes, amino acids, peptides, proteins, carbohydrates, lipids, vaccines and herbal medicinal products are exempted because they are unlikely to result in significant risk to the environment (Ref. I).


Even though biomolecules are exempted from environmental risk classification it should be remembered that these molecules may be biologically active.


References

  1. Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP); Guideline on the Environmental Risk Assessment of Medicinal Products for Human Use. 1 June 2006, Ref EMEA/CPMP/SWP/4447/00.

Poliovirus typ 3, stam Saukett, inaktiverat

Miljörisk: Användning av vacciner bedöms inte medföra någon miljöpåverkan.


Läs mer

Detaljerad miljöinformation

According to the European Medicines Agency guideline on environmental risk assessments for pharmaceuticals (EMA/CMP/SWP/4447/00), vitamins, electrolytes, amino acids, peptides, proteins, carbohydrates, lipids, vaccines and herbal medicinal products are exempted because they are unlikely to result in significant risk to the environment (Ref. I).


Even though biomolecules are exempted from environmental risk classification it should be remembered that these molecules may be biologically active.


References

  1. Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP); Guideline on the Environmental Risk Assessment of Medicinal Products for Human Use. 1 June 2006, Ref EMEA/CPMP/SWP/4447/00.

Hållbarhet, förvaring och hantering

Hållbarhet

4 år.


Särskilda förvaringsanvisningar

Förvaras i kylskåp (2°C–8°C).

Får ej frysas.

Förvara den förfyllda sprutan eller injektionsflaskan i ytterkartongen. Ljuskänsligt.


Data avseende stabilitet tyder på att vaccinet är stabilt vid temperaturer på upp till 25 °C i 228 timmar. I slutet av denna period ska Vaxelis användas eller kastas. Dessa uppgifter är endast avsedda till hjälp för hälso- och sjukvårdspersonal i händelse av tillfälliga temperaturavvikelser.


Särskilda anvisningar för destruktion och övrig hantering

Bruksanvisning: injektionsvätska, suspension i förfylld spruta


Före administrering ska den förfyllda sprutan skakas försiktigt för att erhålla en homogen, vitaktig, grumlig suspension.


Innan administrering ska suspensionen inspekteras visuellt med avseende på främmande partiklar och/eller förändrat utseende. Om någon förändring observeras ska den förfyllda sprutan kastas.


Nålen måste sättas fast ordentligt på den förfyllda sprutan genom att man vrider ett kvarts varv.


Bruksanvisning: injektionsvätska, suspension i injektionsflaska


Före administrering ska injektionsflaskan skakas försiktigt för att erhålla en homogen, vitaktig, grumlig suspension.


Innan administrering ska suspensionen inspekteras visuellt med avseende på främmande partiklar och/eller förändrat utseende. Om någon förändring observeras ska injektionsflaskan kastas.


Aseptisk teknik måste tillämpas. Använd en separat, steril spruta och nål eller sterilt engångsmaterial för varje enskild patient för att förebygga sjukdomsspridning. Nålar ska inte återförslutas.


Kassering


Ej använt läkemedel och avfall ska kasseras enligt gällande anvisningar.

Egenskaper hos läkemedelsformen

Injektionsvätska, suspension (injektion).

Enhetlig, grumlig, vit till benvit suspension.

Förpackningsinformation

Injektionsvätska, suspension Enhetlig, grumlig, vit till benvit suspension
inj.-fl. (fri prissättning), tillhandahålls ej
Injektionsvätska, suspension, förfylld spruta Enhetlig, grumlig, vit till benvit suspension
förfylld spruta (fri prissättning), tillhandahålls ej

Hitta direkt i texten
Av