FASS logotyp
Receptbelagd

Peka på symbolerna och beteckningarna till vänster för en förklaring.

Kontakt

Sök apotek med läkemedlet i lager

Sök lagerstatus

ZUPREVO

MSD Animal Health Sweden

Injektionsvätska, lösning 40 mg/ml
(Tillhandahålls ej) (Klar, gulaktig lösning)

Makrolid

Djurslag:
  • Svin
Aktiv substans:
ATC-kod: QJ01FA96
  • Vad är en FASS VET-text?

Fass Vet-text

FASS VET-text: Denna text är avsedd för vårdpersonal.

Texten är baserad på veterinär produktresumé: 24/08/2023.

Innehåll

Aktiv substans:

1 ml innehåller: tildipirosin  40 mg.

Hjälpämnen: citronsyramonohydrat, propylenglykol, vatten för injektionsvätskor

Egenskaper

Farmakodynamiska egenskaper

Tildipirosin är ett 16-ledat, semisyntetiskt makrolidantibiotikum. Tre aminsubstituenter på den makrocykliska laktonringen ger molekylen en tri-basisk karaktär. Läkemedlet har lång verkningstid; den exakta kliniska effektdurationen efter en enkelinjektion är emellertid okänd.

Makrolider är i allmänhet bakteriostatiska men för vissa patogener kan de vara bakteriocida. De hämmar den essentiella proteinbiosyntesen genom att selektivt binda till bakteriernas ribosomala RNA och agera genom att blockera en elongering av peptidkedjan. Effekten är i allmänhet tidsberoende.

Det antimikrobiella aktivitetetsspektrumet hos tildipirosin inkluderar:

Actinobacillus pleuropneumoniae, Bordetella bronchiseptica, Glaesserella parasuis och Pasteurella multocida, som är de patogena bakterier som oftast förknippas med luftvägssjukdom hos grisar (SRD). In vitro är effekten av tildipirosin bakteriostatisk mot B. bronchiseptica och Pasteurella multocida och bakteriocid för A. pleuropneumoniae och G. parasuis.


Minimum inhibitory concentration (MIC; minsta hämmande koncentration) för målpatogener (vildtypsdistribution) redovisas i tabellen nedan.

Bakterie

Intervall

µg/ml

MIC50

µg/ml

MIC90

µg/ml

Actinobacillus pleuropneumoniae (n=50)

2 - 16

2

4

Bordetella bronchiseptica (n=50)

0,5 - 8

2

2

Pasteurella multocida (n=50)

0,125 - 2

0,5

1

Glaesserella parasuis (n=50)

0,032 - 4

1

2


Följande brytpunkter för tildipirosin har fastställts för luftvägsinfektion hos grisar (enligt CLSI Guideline VET02 A3):


Bakterie

Disk-koncentration

Zondiameter (mm)

MIC-brytpunkt (µg/ml)

S

I

R

S

I

R

A. pleuropneumoniae

60 µg

-

-

-

16

-

-

P.multocida

≥19

-

-

4

-

-

B. bronchiseptica

≥18

-

-

8

-

-

S: Känslig (susceptible); I: Intermediär (intermediate); R: Resistent (resistent).


Resistens mot makrolider beror i allmänhet på tre mekanismer: (1) alternering av ribosomalt bindningsställe (metylering), som ofta kallas MLSB-resistens eftersom det påverkar makrolider, linkosamider och grupp B-streptograminer, (2) användande av aktiv effluxmekanism; (3) produktion av inaktiverande enzymer. Generellt kan korsresistens mellan tildipirosin och andra makrolider, linkosamider eller streprograminer förväntas.

Data samlades in från zoonotiska bakterier och bakterieflora. MIC-värden för Salmonella rapporterades vara inom intervallet 4-16 µg/ml och alla stammar var av vildtyp. För E. coli, Campylobacter och enterokocker observerades fenotyper av både vildtyp och icke-vildtyp (MIC-område 1 - >64 µg/ml).


Farmakokinetiska egenskaper

Tildipirosin givet intramuskulärt till grisar i en enkeldos om 4 mg/kg kroppsvikt absorberades snabbt och nådde genomsnittlig maximal plasmakoncentration på 0,9 µg/ml inom 23 minuter (Tmax). Makrolider kännetecknas av sin omfattande partitionering i vävnader. Ackumulering i vävnad där luftvägsinfektioner förekommer framgår av höga och varaktiga tildipirosin-koncentrationer i lunga och bronkialvätska (som undersökts efter slakt) som vida överstiger de i blodplasma. Den genomsnittliga terminala halveringstiden är 4,4 dagar.

In vitro är bindningen av tildipirosin till plasmaproteiner hos grisar begränsad med ca 30%. Hos grisar antas det att metabolismen av tildipirosin fortgår genom reduktion och sulfatkonjugering med efterföljande hydrering (eller ringöppning), genom demetylering, genom dihydroxylering och med S-cystein- och S-glutationkonjugering. Den genomsnittliga totala utsöndringen av den totala dosen, given inom 14 dagar var cirka 17% i urin och 57% i faeces.

Indikationer

Behandling och metafylax av luftvägsinfektion hos svin (SRD) orsakad av Actinobacillus pleuropneumoniae, Bordetella bronchiseptica, Glaesserella parasuis och Pasteurella multocida.

Före användning av läkemedlet måste sjukdomen ha konstaterats i gruppen.

Kontraindikationer

Använd inte vid överkänslighet mot makrolidantibiotika eller mot något av hjälpämnena.

Ska inte ges intravenöst.

Använd inte tillsammans med andra makrolider eller linkosamider (se avsnitt Interaktioner).

Försiktighet

I enlighet med riktlinjer för ansvarsfull användning är metafylax-användning med detta läkemedel endast avsedd vid svåra utbrott av SRD, orsakade av de patogener som omfattas av indikationen. Metafylax innebär att det veterinärmedicinska läkemedlet ges samtidigt till kliniskt friska djur som är i nära kontakt med sjuka djur som behandlas för sin sjukdom, för att minska risken för utveckling av kliniska tecken.

Effekten av metafylax-användning av detta läkemedel påvisades i en placebokontrollerad multicenterfältstudie där utbrott av klinisk sjukdom bekräftats (dvs. djur i minst 30% av de grisboxar som delar samma luft visade kliniska tecken på SRD, varav minst 10% djur per grisbox inom en dag eller 20% inom två dagar eller 30% inom tre dagar). Efter metafylax-användning förblev ungefär 86% av friska djur fria från kliniska sjukdomstecken (jämfört med ca 65% av djuren i den obehandlade kontrollgruppen).

Korsresistens med andra makrolider förekommer.

Dräktighet och laktation

Säkerheten för detta läkemedel har inte fastställts under dräktighet eller laktation.

Det fanns emellertid inga tecken på några selektiva effekter på utveckling eller reproduktion i någon av laboratoriestudierna.

Använd endast i enlighet med ansvarig veterinärs nytta/riskbedömning.

Biverkningar

Svin

Mycket vanliga

(fler än 1 av 10 behandlade djur):

Omedelbar smärta vid injektionstillfället. Svullnad vid injektionsstället1.

Reaktion vid injektionsstället2.

Sällsynta

(1 till 10 av 10 000 behandlade djur):

Anafylaxi3.

Mycket sällsynta

(färre än 1 av 10 000 behandlade djur, enstaka rapporterade händelser inkluderade):

Letargi4.

1 kan kvarstå i upp till 6 dagar efter behandling

2 patomorfologiska, normaliserades helt inom 21 dagar

3 kan vara livshotande

4 har observerats hos smågrisar och är övergående


Det är viktigt att rapportera biverkningar. Det möjliggör fortlöpande säkerhetsövervakning av ett läkemedel. Rapporter ska, företrädesvis via en veterinär, skickas till antingen innehavaren av godkännande för försäljning eller till den nationella behöriga myndigheten via det nationella rapporteringssystemet. Se bipacksedeln för respektive kontaktuppgifter.

Dosering

Dos och administreringssätt

Intramuskulär användning.

Ge 4 mg tildipirosin/kg kroppsvikt (motsvarande 1 ml/10 kg kroppsvikt) en enda gång.

Injektionsvolymen ska inte överskrida 5 ml per injektionsställe.

Rekommenderat injektionsställe är strax bakom örat, vid övergången från kal till hårig hud vid den högsta punkten vid öronbasen.

Injektionen ska ges i horisontell riktning, med en 90° vinkel mot kroppsaxeln.


Rekommenderad storlek och diameter på kanylen för respektive produktionsstadium


Längd på kanylen (cm)

Diameter på kanylen (mm)

Spädgris

1,0

1,2

Smågris, 3-4 veckor

1,5 – 2,0

1,4

Tillväxtgrisar

2,0 – 2,5

1,5

Tillväxtgrisar-slaktgrisar

3,5

1,6

Slaktgrisar /suggor/galtar

4,0

2,0

Gummiproppen på injektionsflaskan får genomstickas upp till 20 gånger. Vid behov ska därför ett multidossystem användas.

För att säkerställa att rätt dos ges bör kroppsvikten fastställas så noggrant som möjligt.

Djuren bör behandlas i ett tidigt skede av sjukdomen och resultatet av behandlingen bör utvärderas inom 48 timmar efter injektion. Om kliniska tecken på luftvägssjukdom kvarstår eller ökar, eller om recidiv uppstår, ska behandlingen bytas ut mot ett annat antibiotikum som bibehålls tills kliniska tecken försvunnit.


Blandbarhet

Då blandbarhetsstudier saknas ska detta läkemedel inte blandas med andra läkemedel.

Särskilda begränsningar för användning och särskilda villkor för användning

Ej relevant.

Karenstider

Kött och slaktbiprodukter: 9 dygn.

Interaktioner

Detta läkemedel ska inte ges samtidigt med andra antibiotika med liknande verkningsmekanism, såsom andra makrolider eller linkosamider. Se även avsnitt Kontraindikationer och Försiktighet.

Överdosering

Intramuskulär användning av tildipirosin hos smågrisar (givet vid tre tillfällen i intervall om 4 dagar) med 8, 12 och 20 mg/kg kroppsvikt (2, 3 och 5 gånger den rekommenderade kliniska dosen) resulterade i övergående, något dämpat beteende hos en gris vardera i 8- respektive 12 mg/kg kroppsviktgrupperna och två smågrisar i 20 mg/kg kroppsviktgruppen efter den första eller andra injektionen. Muskeltremor i bakbenen observerades efter den första behandlingen hos en gris vardera i grupperna som behandlades med 12 respektive 20 mg/kg kroppsvikt. Vid 20 mg/kg kroppsvikt uppvisade ett av åtta djur övergående, generaliserad kroppstremor, med oförmåga att stå upp efter den första injektionen och djuret visade övergående ostadighet efter den tredje injektionen. Ett annat djur utvecklade behandlingsrelaterad chock efter första dosen och avlivades av djurskyddsskäl. Mortalitet observerades vid doser på 25 mg/kg kroppsvikt och högre.

Observera

Särskilda varningar för respektive djurslag

Användning av läkemedlet bör baseras på identifiering och resistensbestämning av målpatogenen(erna). Om detta inte är möjligt bör behandlingen baseras på epidemiologisk information och kunskap om känsligheten hos målpatogenerna på gårdsnivå eller på lokal/regional nivå. Användning av läkemedlet bör ske i enlighet med officiella, nationella och regionala riktlinjer för användning av antimikrobiella läkemedel.

För strikt intramuskulär användning. Enligt god veterinärsed bör särskild hänsyn tas vid val av injektionsställe, nålstorlek och nållängd (anpassade efter djurets storlek och vikt).


Skyddsföreskrifter för personer som administrerar det veterinärmedicinska läkemedlet till djur

Personer med känd överkänslighet mot tildipirosin bör undvika kontakt med läkemedlet.

Särskild försiktighet bör iakttas för att undvika oavsiktlig självinjektion eftersom toxikologiska studier visat kardiovaskulära effekter hos försöksdjur efter intramuskulär användning av tildipirosin. Vid oavsiktlig självinjektion, uppsök genast läkare och visa bipacksedeln eller etiketten.

Använd inte i automatsprutsystem som inte har extra skyddssystem.

Tildipirosin kan orsaka allergi vid hudkontakt. Vid oavsiktlig hudkontakt, tvätta huden genast med tvål och vatten. Vid oavsiktlig kontakt med ögonen, spola ögonen genast med rent vatten.

Tvätta händerna efter användning.


Särskilda försiktighetsåtgärder för skydd av miljön

Ej relevant.

Hållbarhet

Hållbarhet i oöppnad förpackning: 2 år.

Hållbarhet i öppnad innerförpackning: 28 dagar

Förvaring

Särskilda förvaringsanvisningar

Förvaras vid högst 25 °C.


Särskilda försiktighetsåtgärder för destruktion av ej använda veterinärmedicinska läkemedel och avfall

Läkemedel ska inte kastas i avloppet eller bland hushållsavfall.

Använd retursystem för kassering av ej använt läkemedel eller avfall från läkemedelsanvändningen i enlighet med lokala bestämmelser.

Klassificering av det veterinärmedicinska läkemedlet

Receptbelagt läkemedel.


Utförlig information om detta läkemedel finns i unionens produktdatabas (https://medicines.health.europa.eu/veterinary).

Förpackningsinformation

Injektionsvätska, lösning 40 mg/ml Klar, gulaktig lösning
1 x 100 milliliter injektionsflaska, receptbelagd, tillhandahålls ej

Hitta direkt i texten
Av